Haradinaj oštro kritikuje šeficu EU diplomatije Mogherini

Haradinaj oštro kritikuje šeficu EU diplomatije Mogherini

Kosovski premijer, Ramush Haradinaj, kritikovao je šeficu EU diplomatije, Federicu Mogherini, zbog zastoja u reformama. Prema njegovim rečima, ideja o teritorijalnim zamenama sa Srbijom prouzrokovala je veliku štetu državi.

“Preusmjerila je dijalog s idejama razmena teritorije i mnogi ministri su morali potrošiti mnogo energije u osporavanju takve ideje”, rekao je premijer Haradinaj.

Šefica spoljne politike EU, Federica Mogerini, koja posreduje u razgovorima između Kosova i Srbije, nije se usprotivila ideji o promeni granica kao načinu za normalizaciju odnosa između dve zemlje. Međutim, ona je bila protiv bilo kakvog sporazuma koji bi doveo do stvaranja etnički čistih država.

SAD su u nekoliko navrata naglasile da “uzajamno priznanje” treba da bude u samoj suštini sporazuma između Kosova i Srbije, ali ne nudi formulu o tome kako bi trebalo da izgleda ovaj konačni sporazum.

S druge strane, Nemačka je protiv ideje o promeni granica, smatrajući da će to imati domino efekat u regionu koji se još nije u potpunosti oporavio od krvavih ratova, sa kojima je bio suočen krajem prošlog veka. / ibna /