Haradinaj u poseti Nemačkoj: Granice sa daškom… obnovljivih izvora energije

Haradinaj u poseti Nemačkoj: Granice sa daškom… obnovljivih izvora energije

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, toplo je dočekan po dolasku u Berlin gde se sastao sa kancelarkom Angelom Merkel.

Očekivalo se da će na ovom bilateralnom sastanku biti razmotrena pitanja od zajedničkog interesa po kojima je dnevni red bio zanimljiv.

Poseta Ramusha Haradinaja Berlinu je priprema za planirani sastanak na vrhu između Kosova i Srbije, u nastojanju da se pronađe rešenje za pitanje granica, uz doprinos Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Makrona.

Iz diskusija se čini da izgledi za jačanje nemačkih investicija na Kosovu u energetskom sektoru neće biti zanemareni u razgovorima.

Početak 2019. godine obeležilo je partnerstve dveju strana, kroz stvaranje zajedničke kompanije SOVI Kosovo i ulaganje od 169 miliona eura u vetroelektranu u Mitrovici za instalaciju 30 vjetroturbina, kapaciteta 105 MV.

Ovo je najveća direktna investicija u regionu.

Zajedničko preduzeće SOVI Kosovo, kako je navedeno, namerava da ponudi rešenja za proizvodnju energije pogodnih za životnu sredinu na Kosovu.

Sličan interes pokazale su i Nemačka i Bugarska, fokusirajući se na potrebu da se diversifikuju izvori snabdevanja gasom i da se obezbedi energetska bezbednost zemlje.

Ovaj interes je potvrđen na nedavnom sastanku bugarskog premijera Bojka Borisova sa nemačkim ministrom inostranih poslova Heiko Josef Maasom.

Cilj je da dve zemlje ostanu strateški partneri u sektoru trgovine i investicija.

Navodi se da su trgovinski odnosi između ovih zemalja u 2018. godini iznosili 8,153 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 11,8% u odnosu na prethodnu godinu.

Nemačke investicije u Bugarskoj 2018. godine iznosile su 153,7 miliona eura u svim sektorima./ibna