Harrigian: Crna Gora je cenjeni saveznik NATO-a

Harrigian: Crna Gora je cenjeni saveznik NATO-a

Komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi general Jeffrey Harrigian kazao je da je Crna Gora cenjeni saveznik Alijanse i da imati države poput Crne Gore, znači povećanje kolektivne bezbednosti. Harrigian je u razgovoru za crnogorske medije naveo da će u svom mandatu raditi na produbljivanju odnosa sa balkanskim državama koje su važni saveznici NATO-a.

“Crna Gora je cenjeni saveznik NATO-a koji je pomogao promovisanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bez obzira na veličinu zemlje, imati državu poput Crne Gore u NATO-u znači povećanje kolektivne bezbednosti svih NATO država,” rekao je Harrigian.

Harrigian, koji je zadužen za odbranu vazdušnog prostora 29 NATO saveznika, i 104 zemlje zemlje širom svijeta, podseća da je NATO od juna 2017. započeo misiju Air Policinga u Crnoj Gori.

“Kao komandant vazduhoplovne komande NATO-a, ponosan sam što su naši NATO saveznici u Italiji i Grčkoj odlučni da podrže ovu misiju, koja osigurava bezbednost neba nad Crnom Gorom i za civilne i za vojne avione u nevolji. NATO Air Policing misija je mirovna kolektivna odbrambena misija i princip kolektivne odbrane je u samom srcu NATO osnivačkog akta,” rekao je Harrigian.

Kolektivna bezbednost, dodaje on, ostaje jedinstven i trajan princip koji povezuje članove Alijanse, obvezujući ih da se međusobno štite i uspostavljaju duh solidarnosti.

“Takođe bih želio da ponovim komentare generalnog sekretara Stoltenberga i zahvalim Crnoj Gori što nastavlja da podržava misiju NATO-a u Avganistanu,” istakao je Harrigian, koji je na poziciju komandanta američkih vazdušnih snaga imenovan u maju ove godine. Upitan da li će Balkan i saradnja sa regionom biti jedan od prioriteta tokom njegovog mandata, Harrigian kaže da je od preuzimanja komande usredsređen na spremnost njegovih snaga i jačanja partnerstva među saveznicima.

“Naše partnerstvo sa narodima na Balkanu je izuzetno važno i ojačano je zajedničkim vežbama i obukama koje nam omogućavaju odgovarajuća sredstva, na pravom mjestu i u pravo vrijeme,” navodi Harrigian.

Vežba Astral Knight je, ističe, sjajan primjer kako može da se poveća spremnost i ojačaju partnerstva. Napominje da će kasnije ove godine saveznici učestvovati u vježbi „Thracian Fall“ u Bugarskoj, na kojoj će biti testirana sposobnost Vazduhoplovstva SAD-a i Bugarske vazduhoplovnih snaga.

General Jeffrey Harrigian je komandant američkih vazdušnih snaga SAD u Evropi i komandant američkih vazdušnih snaga u Africi. Komandant je i Savezničke vazduhoplovne komande sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj.