back to top
NaslovnicaRegionHISTORIJSKI PODUHVAT MEDICINSKOG STRUČNJAKA! Mirko je podvrgnut transplataciji 5 organa u 6...

HISTORIJSKI PODUHVAT MEDICINSKOG STRUČNJAKA! Mirko je podvrgnut transplataciji 5 organa u 6 sati: Nakon operacije je izgovorio samo OVO

Mirko je prvi pacijent čije je transplantirano pet organa – jetra, gušterača, tanko i debelo crevo i želudac. On sam tvrdi: “Ovaj prvi dio je brzo prošao i osjećam se prilično dobro. Zaista, ovo je kao moj drugi rođendan. Bio sam zabrinut. Zahvaljujem se dragom Bogu, medicinskom timu i svima!”

Transplantacija je trajala šest sati, a u timu je bilo više od 30 ljudi. Svi organi su došli iz Slavonije od jednog donora. Načelnik Zavoda za abdominalnu hirurgiju KB-a Merkur Stipislav Jadrijević je rekao: “Da ugrađujete organe pojedinačno, trebalo bi vam tri dana, a ne šest sati. Zato se sve radi u jednom bloku. Hirurški gledano, ova operacija nije toliko komplikovana koliko će biti izazovna za nas imunološki, prateći je.”

Kažu da ključ uspjeha leži u timskom radu. Na Nacionalni dan darivanja organa, ponosni su na svoj rad. Načelnik odjeljenja za hepatobilijarnu hirurgiju KB-a Merkur Dinko Mikulić je istaknuo: “Baš se poklopilo da smo ove sedmice izveli 12 transplantacija i to 12 organa kod sedam primalaca, od kojih je samo jedan primalac dobio pet organa. Uz to smo transplantirali još tri jetre, dva bubrega, te po jedan bubrege i gušteraču.”

- Advertisement -

Do sada je u KB-u Merkur najviše transplantirano tri organa odjednom, dok je u cijeloj Hrvatskoj prethodno izvršeno pet kombinovanih transplantacija gušterače i bubrega, dvije jetre i bubrega, te jedna jetre i srca.

Načelnica Zavoda za anesteziju KB-a Merkur Jadranka Pavičić Šarić je izjavila: “Sedam pacijenata koji su imali transplantaciju u KB Merkuru posljednjih dana odlično napreduju. Svi se dobro oporavljaju. Većina ih je na odjeljenju, dok je na intenzivnoj jedino ovaj pacijent koji je dobio višestruku transplantaciju, zajedno s još dvoje pacijenata koji su jutros imali operaciju.”

Prošle godine prijavljeno je ukupno 116 donora organa, te je izvršeno 300 transplantacija. Do kraja prošlog mjeseca, prijavljeno je 36 donora i više od 100 transplantacija.

Načelnica Zavoda za gastroenterologiju KB-a Merkur Tajana Filipec Kanižaj zahvalila je svim donorima i njihovim obiteljima. Izjavila je: “Kroz ovaj program ističemo pozitivne stvari i koliko je važno i koliko spašava život. Pacijent je kod nas gotovo spavao jer je minimalno jedan tjedan krvario iz vena, te je tako prošao dvije godine.”

Direktor KB-a Merkur Mario Starešinić je rekao: “Ovaj tip operacije se izvodi samo u 11 europskih centara. Godišnje se izvede oko 10 takvih operacija u cijeloj Europi. Znanje i podrška koje moraju biti prisutni iza ovakvog uspjeha zaista su impresivni.” Ovo je bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj, predstavljajući dodatni izazov za medicinski tim jer je ovo bila druga transplantacija koju je pacijent imao. Na kraju je pacijent dodao: “Bio sam zabrinut kada me doktorica pozvala da dođem navečer. Razmišljao sam o svojoj obitelji.”

- Advertisement -

Mirko se sada oporavlja, sa željom da što prije bude kod kuće sa svojom suprugom i kćerima.

(Kurir.rs/Danas.hr/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...

Fenerbahče preoteo titulu Efesu: Drama u Turskoj, novi šampion nakon produžetka!

Košarkaši Fenerbahčea su osvojili titulu šampiona Turske. Fenerbahče je u četvtrom meču finalne serije savladao...

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...