back to top
NaslovnicaZabavaHIT U NAJAVI! HANA ADROVIĆ IZDALA KNJIGU O DIGITALNOM NASILJU: Autorka emisije...

HIT U NAJAVI! HANA ADROVIĆ IZDALA KNJIGU O DIGITALNOM NASILJU: Autorka emisije “Nešto drugačije” otvoreno o problemima žrtava

Jubilarna 30. Noć knjige održaće se od 7. do 9. juna, a jedno od hit izdanja biće knjiga “Odgovor” Hane Adrović

Svedoci smo da u savremenom trenutku u našim životima obitavaju dve realnosti: ona koju živimo u fizičkom svetu i ona koja postoji u digitalnoj sferi. I u njima, bez sumnje, važe različita pravila. Možda najupadljivija razlika tiče se komunikacije. I dok u fizičkom svetu ljudi uglavnom vode računa kako se obraćaju jedni drugima, u virtuelnom tih obzira nema i često isplivaju strašni oblici verbalne agresije koji imaju teške, ponekad i tragične posledice.

Iskrena pripovest Hane Adrović, autorke emisije „Nešto drugačije“, u knjizi „Odgovor“ je priča o digitalnom nasilju čija je (bila) žrtva.

- Advertisement -

Kroz autobiografsku priču Hana Adrović govori o problemu komentarisanja na mrežama čija meta možemo biti svi mi. Njena priča je posvećena svim mladima koji koriste mreže i često nisu svesni koliko su komentari osetljivo područje komunikacije.

„U nekom filmu čula sam pitanje – šta je zlo? Ako sile ’dobra’ znače sve naše ambicije i želje da svet učinimo boljim mestom svojim postojanjem i radom, onda sile ’zla’ zasigurno jesu sve ono što nas sputava i osujećuje u toj nameri. U našem reagovanju na te sile leži ’Odgovor’ i ovom knjigom želim da ohrabrim sve one koji prolaze kroz ’drvlje i kamenje’ na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. Oni koje prate moju emisiju ’Nešto drugačije’ znaju da sam godinama bila meta seksističkih komentara na mrežama i da još uvek trpim digitalno nasilje. Nakon više godina, puno pitanja i stotina komentara, odlučila sam da dam svoj odgovor. Izdavačka kuća ’Laguna’ prepoznala je važnost ove teme u današnjem svetu gde je granica između sajber sfere i realnog života zamagljena. Knjiga ne bi postojala ni bez moje porodice i mojih prijatelja koji su me bodrili i bili uz mene. ’Odgovor’ je knjiga o prijateljstvu.“

Knjiga se obraća i mladim generacijama sraslim s mobilnim telefonima i društvenim mrežama, navodi izdavač “Laguna”. Autorka osvetljava fenomen da su autori (zlobnih, seksualnih i generalno negativnih) komentara osobe koje objavljivanjem takvih sadržaja izlaze iz anonimnosti i „kradu“ pažnju tuđe publike.

Na kraju knjige se nalazi mali pojmovnik važnih termina iz domena digitalnog nasilja.

Hana će deo prihoda od prodaje knjige donirati organizaciji “Atina” koja se bori protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja, u želji da se obezbedi pravna pomoć žrtvama digitalnog nasilja.

- Advertisement -

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

AKCIJA NA MITROVAČKOJ PLAŽI: Policajci pružili savjete građanima za sigurno kupanje

Na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici, policajci su održali informativnu akciju o bezbjednosti na...

Roditelji ubijenih olakšani, Blažiću sude u zatvoru, advokat otkrio reakciju!

Suđenje Urošu Blažiću zakazano za 26. jul Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za ubistvo devetoro ljudi...

AKCIJA NA MITROVAČKOJ PLAŽI: Policajci pružili savjete građanima za sigurno kupanje

Na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici, policajci su održali informativnu akciju o bezbjednosti na...