Hodža: Vlada Severne Makedonije ostaje privržena implementaciji Prespanskog sporazuma

Hodža: Vlada Severne Makedonije ostaje privržena implementaciji Prespanskog sporazuma

Vlada Severne Makedonije obavezala se na primenu Prespanskog sporazuma, koji je otvorio put za pristupanje zemlje NATO-u i EU, rekao je portparol vlade Muhamet Hodža na redovnoj konferenciji za novinare u sredu.

„Postoje dva dela ovog sporazuma, makedonski i grčki, i oni se fokusiraju na sve obaveze koje proizilaze iz takvog sporazuma. U okviru dve vlade uspostavljena je odgovarajuća Komisija. Nadležni odbor radi tokom ove godine; kada postignu sporazum ili zajedničke zaključke o tome, javnost će biti obaveštena. Nema problema u celom procesu; imamo komunikaciju između dve vlade, između dva odbora; nemamo prepreka, komunikacija je stabilna. Nadamo se da ćemo uskoro postići dogovor o svim otvorenim pitanjima“, rekao je Hodža.

Odgovarajući na pitanje novinara, portparol Hodža naglasio je da vlada Republike Severne Makedonije ne želi da komentariše članke u medijima.

„Prespanskim sporazumom, kao i Sporazumom o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Republikom Bugarskom, pokazali smo da su nam cilj dobri odnosi sa susedima, kao jedan od uslova za članstvo u EU. Očekujemo kontinuiranu podršku naših suseda koji su članice EU, kako bi podržali naše brže pristupanje“, rekao je Hodža.

Pored toga, Muhamet Hodža je informisao novinare o odlukama sa vladinog sastanka, gde je fokus bio na Nacionalnom planu vakcinacije za COVID-19 u Severnoj Makedoniji. Vakcinacija u zemlji odvijaće se u tri faze u kojima su obuhvaćene različite kategorije građana. Faze će biti u skladu sa početnim količinama dostupnih vakcina i grupama za vakcinaciju sa prioritetnim rizikom. Prioritet imaju tri glavne grupe kako bi se osiguralo funkcionisanje zdravstvenog sistema, zaštitili oni koji su u najvećem riziku od bolesti, komplikacija i smrti i održavale vitalne infrastrukturne usluge.

Vladin portparol osvrnuo se na odluke o ponovnom pokretanju privrede koje su izuzetno važne za državu, kao i za bolji životni standard građana i naglasio da je u tu svrhu vlada usvojila program ekonomskih reformi 2021 – 2023. koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji do kraja ove nedelje. U tu svrhu izrađen je plan za sprovođenje niza strukturnih reformi sa unapred utvrđenim koracima koji bi trebalo da podstaknu dugoročni i održivi ekonomski rast radi poboljšanja kvaliteta života svih građana. / Ibna