Holandski parlament za odvajanje Severne Makedonije i Albanije , ali neće uložiti veto

Holandski parlament za odvajanje Severne Makedonije i Albanije , ali neće uložiti veto

Komitet za evropska pitanja holandskog Parlamenta u utorak je zaključio da bi evropske perspektive Severne Makedonije i Albanije trebale biti razmatrane odvojeno na sastanku Saveta ministara u Luksemburgu 15. oktobra, pre nego što Evropski savet 18. oktobra donese konačnu odluku.

Ministar spoljnih poslova Stef Blok podsetio je na stav vlade da bi početak pregovora sa Albanijom u ovom momentu bio preuranjen. Međutim, ako druge zemlje budu glasale za otvaranje pregovora, Holandija neće staviti vezo na tu odluku. Holandski parlamentarci sada treba da usaglase svoj stav o ovom pitanju.

Holandsko Ministarstvo unutrašnjih poslova podsetilo je da je stav vlade da zemlja kandidat mora da ispuni sve uslove pre otvaranja pregovora.

Holandija je čestitala zemljama na napretku koji su napravile ali smatra da bi trebali bit posmatrane odvojeno, u skladu sa posebnim uslovima.

Što se tiče Severne Makedonije, holandska vlada kaže da je Prespanski sporazum primer za ceo region. Takođe su pozdravili činjenicu da će slučajevi koje je obrađivalo Specijalno javno tužilaštvo biti nastavljeni i nakon prebacivanja u obična tužilaštva. Važan korak koji treba napraviti je i usvajanje zakona koji će garantovati nezavisno tužilaštvo, zaštićeno od mogućih slučajeva korupcije na visokom nivou u budućnosti./ibna