Homofobija živi u Hrvatskoj

Homofobija živi u Hrvatskoj

Grupa Queer turista iz nekoliko različitih zemalja izbačena je prošlog vikenda sa festival “Lost in the Renaissance” (“Izgubljeni u renesansi”) na hrvatskom ostrvu Korcčula u incidentu motivisanom homofobijom, objavio je Zagreb Pride u petak na svojoj stranici na Facebooku.

U postu su rekli da je, na kraju prvog dana festivala, održanog u klubu The Jungle, izvan grada Korčule, jedan od izbacivača nasilno razdvojio dva mladića koji su plesali držeći se za ruke. Izbacivač je naredio: “Bez ljubljenja, samo ples!”

Ubrzo nakon toga, drugi izbacivač izlio je flašu vode na drugu dvojicu mladića koji su zagrljeni dremali na klupi. Na kraju su izbacivači izbacili mladiće, rekao je Zagreb Pride.

Homofobni incidenti prijavljeni su Zagreb Prideu, organizatorima festivala “Lost in the Renaissance”, upravi hotela Aminess i gradskim vlastima Korčule.

Zagreb Pride podseća da su dve devojke iz Španije takođe bile izložene homofobnim incidentima tokom poslovnog i turističkog boravka u Zagrebu i na Sljemenu. Tokom kratke posete krajem juna, pretrpele su niz lezbofobičnih uvreda i drugih neugodnosti od strane Zagrepčana, uključujući ispad biciklista koji su ih pljuvali dok su hodali gradom držeći se za ruke. Napadi su prijavljeni Zagreb Prideu i Turističkoj zajednici Zagreba.

“Ovi slučajevi, kao i homofobično nasilje i incidenti kojima smo svedoci tokom cele godine, jasno dokazuju da homofobija u Hrvatskoj ne jenjava, u stvari, napadi, incidenti i uvrede se očigledno povećavaju. LGBTIQ osobe u Hrvatskoj imaju neporecivo pravo na slobodno kretanje ulicama, da se ljube gdje god žele, plešu zagrljeni na ljetnim primorskim festivalima, drže se za ruke u kafićima i restoranima, žive živote bez nasilja”, kažu u Zagreb Prideu.

Zagreb Pride još jednom poziva sve žrtve da prijave takve i slične napade i može im pružiti pravnu pomoć i savete. Pozivaju i Turističku zajednicu i lokalnu vlast da se pridruže borbi za Hrvatsku bez homofobije i transfobije.