Hoti: Uskoro će biti odlučeno o izboru novog predsednika ili izlasku na birališta

Hoti: Uskoro će biti odlučeno o izboru novog predsednika ili izlasku na birališta

Kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je da će u skoroj budućnosti stranke morati da odluče žele li nove izbore ili da postignu dogovor o novom predsedniku države.

Hoti je rekao da je nakon ostavke predsednika Hašima Tačija i njegove odluke da se pojavi pred Specijalnim sudom nakon podizanja optužnice za ratne zločine stvorena nova situacija koja se može rešiti na dva načina.

„Predsednik države nije na svojoj funkciji, podneo je ostavku, što znači da moramo preduzeti ustavne mere i radnje. Postoje dva načina, stranke moraju odlučiti da li će da se dogovore o novom predsedniku, ili da se dogovore o datumu prevremenih izbora. To se dogodilo pre nedelju dana. Još nismo započeli interne konsultacije sa strankama da bismo videli kakvo je raspoloženje. Imamo javne izjave raznih strana o ovom pitanju, ali verujem da ćemo uskoro za nekoliko dana, nekoliko nedelja, sedeti sa svim strankama i razgovarati kao civilizovani ljudi, kao odgovorne stranke u pronalaženju rešenja za narod“, rekao je Hoti danas, na konferenciji za novinare.

Dužnosti predsednika od dana kada je Hašim Tači podneo ostavku obavlja predsednik Skupštine, Vjosa Osmani. / Ibna