Hrvatska: 46% korisnika Interneta kupilo je robu i usluge na mreži

Hrvatska: 46% korisnika Interneta kupilo je robu i usluge na mreži

Sedamdeset i sedam posto hrvatskih domaćinstava ima lični računar, a 85% ima pristup Internetu, što je tri, odnosno četiri procentna poena više nego 2019. godine.

Prema Nacionalnom zavodu za statistiku (DZS), podaci pokazuju da gotovo sva domaćinstva imaju širokopojasni pristup Internetu i da u odnosu na prošlu godinu postoje male razlike samo u pogledu vrste pristupa, s tim što 86% domaćinstava ima samo fiksni širokopojasni Internet pristup, jedan procentni poen niži od 2019.

Udeo domaćinstava koja imaju samo mobilni širokopojasni pristup Internetu porastao je za jedan procentni poen, na 71%.

Kao i 2019. godine, mlađi i sredovečni ljudi, u starosnoj grupi od 16 do 54 godine, najviše koriste računare i pristup Internetu. Muškarci to čine više od žena, osim u starosnoj grupi od 35 do 44 godine, gde žene koriste računare nešto više od muškaraca.

Raščlanjeni prema radnom statusu, studenti kao najmlađa grupa najviše koriste računare i Internet i njihova upotreba opada sa godinama.

Većina građana koristi Internet za čitanje vesti i časopisa, dobijanje informacija o proizvodima i uslugama i gledanje sadržaja na Youtube.

Iako se očekivalo da će se online kupovina povećati zbog rada na daljinu i drugih razloga izazvanih pandemijom koronavirusa, najnovije statistike ne ukazuju na takav trend, jer je robu i usluge 46% korisnika Interneta kupilo online, u poređenju sa 45% u 2019. godini.

Najviše su kupovali odeću, obuću, nakit i torbe (58%), zatim telekomunikacione usluge, računare, tablete i slično.

Statistika DSZ-a takođe uključuje po prvi put podatke o upotrebi inteligentnih Internet uređaja koji su grupisani u kućne uređaje, sisteme za bezbednost i upravljanje energijom i virtuelne pomoćnike.

Statistika pokazuje da 20% korisnika Interneta koristi neke od tih uređaja, uglavnom virtuelnih pomoćnika (11%), a slede ih kućni aparati IoT (6%), sigurnosni uređaji (5%) i sistemi za upravljanje energijom (4%).