Hrvatska: 560 turista registrovano u Splitu

Hrvatska: 560 turista registrovano u Splitu

Direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić potvrdila je u sredu da u Splitu boravi 560 gostiju, rekavši da je to “dobra vest”.

“Radi se o individualnim dolascima, nama sklonih gostiju. Očekujemo veći broj sledeće sedmice kada krene otvaranje granica, odnosno avionski prevoz,” kazala je Vukšić za Dalmatinski portal.

Naglasila je da su privatni iznajmljivači temelj turizma, zbog čega su organizovali  brojne edukacije za njih, kako bi dobili informacije iz prve ruke.

Jedan takav skup su organizovali u saradnji s Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije, na temu “Korisne informacije, uputstva, preporuke i pravila ponašanja za privatne iznajmljivače sa turistima u okolnostima post epidemije covid-19”.

Na sva pitanja iznajmljivača odgovarali su Tonči Glavina, državni sekretar u Ministarstvu turizma, Luka Brčić, dožupan i načelnik Štaba civilne zaštite, Srđan Kušćević, iz Područne kancelarije civilne zaštite Split, Slobodan Marendić, načelnik sektora za granicu Policijske uprave splitsko – dalmatinske i njegov kolega  Paško Ugrina, voditelj Odelenja prevencije, dr. Diana Nonković, iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i prof. Ivo Ivić, sa Klinike za infektologiju splitskog KBC-a.

Predavači su se složili da su higijena, dezinfekcija i osećaj bezbednosti gostiju, najvažniji u ovoj situaciji.

Brčić je istakao da nema panike, ali postoji odgovornost.

“Život ide dalje, želimo da se turizam razvija, ali moramo znati kako da se ponašamo u vreme nakon korone. Zbog toga je ova edukacija i organizovana, da bi iznajmljivači znali kako postupiti u slučaju zaraze gosta, kome se trebaju javiti i kako dalje,” naveo je Brčić.

Stella je najavio da će sve sa edukacije, sva pitanja o svim uslovima, o pripremi i potencijalnim situacijama, snimiti i staviti na stranice da svi iznajmljivači znaju, da bude jasno i čisto.

“Sve radimo u cilju da budemo najbezbedniji,” podvukao je Joško Stella, direktor splitsko-dalmatinske Turističke zajednice.

Što se tiče uslova i mera one su, kako je rekao Glavina jasne.

Jedno od glavnih pitanja je mora li se odrediti pauza između dve ture gostiju.

“Ne mora se praviti pauza i možemo to napraviti unutar Hrvatske. Pokazali smo da se znamo boriti i kontrolirati,” mišljenja je državni sekretar Glavina.

Za turističku sezonu je spremna i granična policija.

“Desetak država već ima gotovo libelaran pristup, skoro kao pre koronavirusa, a mi možemo odgovoriti na sve izazove. Granična policija je već pokazala da zna i na početku kada je trebalo zatvoriti granice da bi epidemiolozi mogli raditi na sprečavanju širenja virusa, i sada ćemo jer smo dobro organizovani,” kaže Marendić.