Hrvatska: 83.955 poslodavaca primilo bespovratna sredstva za mart

Hrvatska: 83.955 poslodavaca primilo bespovratna sredstva za mart

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u sredu je na svojoj internet stranici objavio popis korisnika programa državne pomoći namenjene zadržavanju radnih mesta, koji pokazuje da je za mart 83.955 poslodavaca primilo bespovratna sredstva u neto iznosu od 3.250 kuna po zaposlenom.

Nepovratna sredstva, u iznosu minimalne plate, odnose se na 484.992 radnika i vlada je za te svrhe isplatila ukupno 1,55 milijardi kuna.

Većina grantova, 77.057 ili 40% ukupnog iznosa, isplaćena je mikro preduzećima sa do 10 zaposlenih. Ukupno 5.876 grantova (25%) je isplaćeno malim preduzećima, 899 (19%) isplaćeno je srednjim poslodavcima (51-250 radnika), a 147 (16%) velikim poslodavcima, koji zapošljavaju više od 250 ljudi.

Većina tražilaca grantova, 92%, bila su mikro preduzeća, mala preduzeća su činila 7% svih zahteva za grantovima, srednja preduzeća 1%, a velika preduzeća 0,03% zahteva za grantovima.

Premijer Andrej Plenković rekao je novinarima nakon sednice užeg kabineta da su vladine mere izdašne, brze i jednostavne za sprovođenje.

Nadležne institucije, posebno HZZ i Poreska uprava, pobrinuće se da nema zloupotrebe pomoći, rekao je Plenković i dodao da će obrada zahteva za aprilski dodatak, u iznosu od 4.000 kuna po zaposlenom, biti brza.

Značajan porast broja nezaposlenih

Ali, postoji i druga strana medalje. Hrvatska privredna komora (HGK) saopštila je da je krajem aprila u Hrvatskoj bilo 158.795 nezaposlenih osoba, što je 15.300 više nego u martu i 27.700 više nego na kraju aprila 2019. godine.

HGK je podsetila da je april bio prvi celi mjesec u kojem su se poslovanje i potrošnja odvijali u ograničenim uslovima, te da je veći deo meseca proveden u karantinu, a ograničenja su delomično ukinuta tek u poslednjoj sedmici.

“U prvih nekoliko dana u ovom mesecu došlo je do povećanog pritiska na Zavod za zapošljavanje, s tim da je trend svakodnevnog rasta nezaposlenosti donekle ublažen nakon drugog seta vladinih mera namenjenih zadržavanju radnih mesta”, kaže HGK u saopštenju.

HGK veruje da će se, kako se ograničenja budu postepeno ukidala, smanjiti i broj ljudi koji se prijavljuju kao nezaposleni.

Međutim, nezaposlenost će verovatno ostati na višem nivou  nego ranije jer neće biti sezonskog zapošljavanja.