Hrvatska: Aerodromi zaposleni usprkos pandemiji

Hrvatska: Aerodromi zaposleni usprkos pandemiji

Hrvatska beleži jedan od najmanjih padova u broja letova u Evropi ovog leta u odnosu na prošlu godinu i najmanji pad u zemljama bivše Jugoslavije, kažu podaci Eurocontrol-a. U sedmici koja se završila 26. jula, na hrvatskom tržištu zabilježen je pad prometa od 52%, sa oko 279 letova. Hrvatska je bila iza Albanije, koja beleži najniži pad u Evropi, zatim Norveške, Luksemburga, Litvanije, Francuske i Belgije. S druge strane, Slovenija, Srbija i Crna Gora su zabeležile pad prometa od 63%, dok su Bosna i Hercegovina i Makedonija zabeležile pad od 65%, odnosno 66%. Moldavija, Gruzija i Jermenija imale su najbrže smanjenje saobraćaja na kontinentu.

Turistima iz Zapadne Evrope je preko hrvatskih aerodroma relativno otvoreno tržište u Hrvatskoj, a aerodromi na obali generišu oporavak. Prem izveštaju stranice exyuaviation.com, tokom proteklog vikenda, Međunarodni aerodrom Split registrovala je 135 letova u dolasku i odlasku, prevozeći oko 23.000 putnika. Iako ova brojka predstavlja svega 30% prošlogodišnjeg prometa, bila je najveća do sada ove godine. “S obzirom na pandemiju koronavirusa, oduševljeni smo ovim brojevima”, rekao je Mate Melvan, operativni direktor Aerodroma Split. „Očekujemo da će najzaposleniji deo godine biti prvog i drugog vikenda avgusta kada za svaki od njih očekujemo oko 30.000 putnika“.

Šef Hrvatske turističke zajednice Kristjan Saničić napomenuo je: „Na našim najvažnijim bliskim tržištima provodimo intenzivnu promotivnu kampanju kako bismo turiste uverili da je Hrvatska bezbedno odredište. Ove brojke, s obzirom na okolnosti, su odličan pokazatelj za avgust, tokom koga očekujemo da se pozitivan trend nastavi“.

Oporavak na tržištima uključujući Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju usporen je stalnim zabranama letova, kao i ograničenjima putovanja i ulaska za državljane iz ovih zemalja. Na osnovu plana oporavka mrežnih operacija Eurocontrol-a, većina će primetiti malo povećanja saobraćaja tokom avgusta. Iako je ulazak državljana pomenutih zemalja trenutno ograničen na većinu ostalih nacija u Evropi, takođe postoji potpuna zabrana letova u Italiju i Austriju, a poslednja inače stvara značajan promet tokom letnjih meseci sa svih tržišta. Dok se najavljuje da će neke zabrane biti razmotrene u narednim danima, nema signala da će biti ukinute, mada će Austrija verovatno dati zeleno za nastavak letova nakon uvođenja novih mera ulaska u zemlju onih koji dolaze s ovih tržišta.