Hrvatska: Aktiviran broj za prijavljivanje na vakcinaciju

Hrvatska: Aktiviran broj za prijavljivanje na vakcinaciju

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš objavio je u ponedeljak na Facebooku da je aktiviran sustem za prijavu građana za vkcinaciju cijepise.zdravlje.hr, a dosad je zabilježeno 8000 prijava.

“Danas je aktiviran sistem za prijavu građana na vakcinaciju. Dosad je zabeleženo preko 8000 prijava, što dovoljno govori o osveštenosti naših građana. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko porodičnog lekara ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo”, napisao je Beroš.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite Beroš je rekao da se aktiviranjem sistema Hrvatska svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne centralne platforme za vakcinaciju.

“Verujem da ćemo obezbediti uspešan start sledeće faze vakcinacije koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo obezbedili 240 lokacija za vakcinaciju”, rekao je Beroš.

Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mestu i terminu vakcinacije, što će zavisiti od količine vakcina koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućiće se uvid u status vakcinacije građana, kazao je Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva pojasnili su da se na vakcinaciju putem platforme mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, gde će njihove prijave biti zaprimljene i zabeležene u centralnom evidencionom sistemu.

Građanima s hroničnim bolestima preporučuje se da se prijave preko svojih lekara porodične medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mesto na listi vakcinacije.

Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za vakcinaciju svom lekaru porodine medicine, koji će organizovati vakcinaciju prilikom kućne posete ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smeštene kod pružatelja usluge smeštaja ili u specijalnim bolnicama vakcinacija biti organizovana u tim ustanovama, kao što je to bio slučaj i do sada.

Nakon zaprimanja prijave, građani će obaveštenje o mestu i terminu vakcinacije primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, u zavisnosti od ličnog izbora prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost nad osobama mlađe životne dobi.

Vakcinacija se provodi u ordinacijama porodične medicine, posebno za hronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovnu vakcinaciju.