Hrvatska: BaiWa r.e. prodaje vetroelektranu Orjak Kelagu

Hrvatska: BaiWa r.e. prodaje vetroelektranu Orjak Kelagu

Globalni operater obnovljivih izvora energije, dobavljač usluga i veletrgovac BaiWa r.e. najavio prodaju svoje hrvatske vetroelektrane Orjak snage 10,25 MV kompaniji Kelag, jednom od vodećih austrijskih pružalaca energetskih usluga.

Postrojenje je razvila podružnica kompanije BaiWa r.e. ECOwind i nalazi se u opštini Omiš, oko 25 km jugoistočno od Splita. Sastoji se od pet turbina snage 2,05 MW sa visinom glavčine 80 m.

„Uspešan završetak i prodaja ovog vetroparka je veliki korak za nas“, objašnjava Johann Janker, generalni direktor ECOwind-a. „Tokom poslednjih nekoliko godina uložili smo mnogo truda u ovaj projekat i prevazišli smo brojne izazove u tom procesu, poput neravnog terena u tom području i izgradnje poverenja sa lokalnom zajednicom.“

Kompanija je objavila da je vetroelektrana Orjak puštena u rad u decembru 2018. godine i da ima koristi od dugoročne feed-in tarife. Proizvede u proseku oko 26.000 MWh godišnje. To je dovoljna snaga da se zadovolji prosečna godišnja potrošnja od približno 7.400 domaćinstava u Hrvatskoj.

„Orjak je bio naš prvi projekt u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Ovaj region je za nas ključno buduće tržište sa ogromnim potencijalom u svom sektoru obnovljivih izvora energije. Iz naše podružnice u Zagrebu već pokrećemo nove projekte za vetar i solarnu energiju u regiji,“ rekao je Lorenzo Palombi, direktor projekata za vetar EMEA u BaiWa r.e.

Bernd Neuner, generalni direktor KI-Kelag International GmbH, dodao je: „Drago nam je što smo kupili ovaj potpuno opremljen vetropark i radujemo se saradnji sa BaiWa r.e. Odlični uslovi i dugoročni ugovori postrojenja pomoći će nam da damo trajni doprinos energetskoj tranziciji u Hrvatskoj i Evropi, istovremeno pružajući našim kupcima čistu zelenu energiju.”

Hrvatska otvara nove mogućnosti za tržište obnovljivih izvora energije. Nakon što su feed-in tarife stimulisale ukupan porast od preko 1 GW obnovljivih izvora energije do 2019. godine, Hrvatska sada promoviše premium feed-in tarifu kako bi stimulisala rast kapaciteta obnovljive energije na 1,9 GW do 2030. godine.