Hrvatska: BDP drugom kvartalu porastao za rekordnih 16,1% u

Hrvatska: BDP drugom kvartalu porastao za rekordnih 16,1% u

Hrvatski rast BDP -a od više od 16% u drugom kvartalu 2021. godine pokazuje da se privreda zemlje oporavlja brže nego što se očekivalo, i to potvrđuje da je vlada snažno odgovorila na krizu, osiguravajući ekonomsku stabilnost u trenutnoj pandemiji, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u petak.

Hrvatski zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak svoju preliminarnu procenu koja pokazuje da je BDP u drugom kvartalu porastao za 16,1% u odnosu na isti period 2020.

Ovo je prvi put da je hrvatski BDP porastao nakon što je padao četiri uzastopna tromesečja, a rastao je najvećom stopom od 1996. godine, kada je nacionalni Zavod za statistiku počeo prikupljati te podatke. U 2020. godini ekonomska aktivnost se smanjila za 8%.

Vlada je u saopštenju navela da je rast hrvatskog BDP -a značajan i u odnosu na trenutne podatke Eurostata, peti po veličini u EU, posle Španije, Francuske, Mađarske i Italije. Zajedno s Mađarskom, Hrvatska ima i peti najbrži rast među zemljama Srednje i Istočne Europe.

“Činjenica da Hrvatska sada ima više zaposlenih nego pre krize COVID-19 dokazuje da smo prešli sa faze zadržavanja radnih mesta na otvaranje novih radnih mesta. Pristup Hrvatske uravnoteženju mera za zaštitu javnog zdravlja i privrednog sektora pokazao se efikasnim, jer o čemu svedoče i rezultati turističke sezone, koji su iznad očekivanja. Vlada je posvećena reformama i investicijama predviđenim Nacionalnim planom za oporavak i otpornost, kao i rekonstrukciji područja pogođenih zemljotresom. Blizu 25 milijardi evra osigurani od EU za narednu deceniju biće snažna poluga ekonomskog razvoja Hrvatske”, rekao je Plenković.

Ekonomski rast u drugom kvartalu 2021. godine posledica je rasta svih komponenti BDP-a, uglavnom lične potrošnje kao njegove najveće komponente. Podaci DZS-a pokazuju da je potrošnja domaćinstava u Q2 porasla za 18,4% u odnosu na drugi kvartal 2020, nakon što je u Q1 smanjena za 0,3%. Izvoz roba i usluga povećan je za 40,9%, zahvaljujući značajnom oporavku usluga vezanih za turizam.

Vlada je svojom politikom očuvanja radnih mesta, koja je održala stabilnost tržišta rada, i nastavkom poreske reforme, koja je omogućila dalji rast prosečne zarade, doprinela ekonomskom oporavku i velikom povećanju lične potrošnje, saopštila je vlada.

Rast hrvatskog BDP -a u drugom kvartalu veći je od proseka EU koji iznosi 13,2%. U prvoj polovini 2020. godine, BDP zemlje porastao je za 7,7% u odnosu na isti period 2020. godine, navodi se u saopštenju vlade.