Hrvatska: BiH treba hitnu reformu Izbornog zakona, smatra Grlić Radman

Hrvatska: BiH treba hitnu reformu Izbornog zakona, smatra Grlić Radman

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obavestio je svoje evropske kolege o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmene Izbornog zakona u toj državi.

Ministar Grlić Radman učestvovao je na sastanku Saveta ministara EU u četvrtak koji je zbog epidemioloških razloga održan putem videoveze.

„Ono što je meni bilo veoma važno je da sam obavestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanih 15. novembra, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. decembra“, rekao je šef hrvatske diplomatije na konferenciji za medije dodavši da je evropske kolege obavestio da će se izbori u tom gradu održati na način koji su dogovorili politički lideri. Taj dogovor predviđa i izmene izbornog zakona.

„Ponovio sam da je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno što pre krenuti u procesu izmene izbornog zakona“, rekao je ministar.

Ministar Grlić Radman pozvao je ministre da EU povećaju svoju pažnju prema situaciji u BiH da joj zbog njenih složenosti prilagodi pristup i uzme u obzir sve njene specifičnosti.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je na sastanku najavio posetu BiH povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, i dodao da deli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar.

Ministar Grlić Radman je ministar podsetio i da je u sredu obeležena 29. godišnjica pada Vukovara.

Na sastanku Saveta je glavna tema bio multilateralizam i hrvatski ministar u tom kontekstu istakao da su Vukovar, a zatim i Srebrenica podsetnik „kako brzo može doći do velike tragedije kad multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom jednostranog voluntarizma i gole sile“.

Evropski ministri razgovarali su o načinima revitalizacije multilateralnog sistema koji je, prema rečima ministra Grlića Radmana, „već neko vreme u krizi“.

„Neophodne su konkretne ideje i koraci kako bismo osnažili ulogu i uticaj EU-a u multilateralnom sistemu“, poručio je Grlić Radman.