Hrvatska: Bivši funkcioner Folksvagena uhapšen u Hrvatskoj

Hrvatska: Bivši funkcioner Folksvagena uhapšen u Hrvatskoj

Axel Eiser, bivši izvršni direktor Folksvagena i Audija, uhapšen je prošle nedelje na graničnom prelazu Kastel-Dragonja, sa Slovenijom, i smešten u istražni pritvor u Puli, piše Večernji list.

Eisera, bivšeg šefa razvoja motora u jednoj od najvećih svetskih automobilskih kompanija, Sjedinjene Države traže u vezi sa prevarom za emisiju emisija iz 2015. godine poznatom kao Dieselgate.

Istragom je utvrđeno da je Volksvagen programirao dizel motore da aktiviraju kontrolu emisije tokom ispitivanja emisije, varajući inspektore da misle da poštuju pravila o emisiji. Automobili su zapravo ispuštali mnogo više zagađenja tokom vožnje.

Kao rezultat prevare, Volksvagen je platio 33 milijardi dolara kazne. Do sada je uhapšen samo mali broj izvršilaca, dok su drugi za sada izbegli pravdu zbog toga što Nemačka ne izručuje sopstvene državljane.

Objašnjavajući postupak ekstradicije, Krešimir Devčić, istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu, rekao je da se Eiser može žaliti na pritvor. Nakon toga će se od Sjedinjenih Država tražiti da dostave sve relevantne dokumente u roku od 40 dana, zajedno sa zahtevom za izručenje. Sud tada odlučuje o zahtevu i na odluku se podnosi žalba, nakon čega ministar pravde odlučuje o izručenju.

Devčić je rekao da bi mogao nastati problem ako i Njemačka zatraži izručenje svog građanina, u kojem bi se slučaju Hrvatska našla “između čekića i nakovnja”, a odluku bi opet trebao donijeti ministar pravde.

“Ministarstvo pravde još uvek nije primilo zahtev za izručenje, a kada ga primimo, prvo će rešiti sud, tako da bi trebalo da sačekamo i vidimo kakva će biti odluka. Nakon toga sledi žalbeni postupak i ceo pravni postupak procedura tako da je za sada prerano davati komentar na ovaj slučaj,” rekao je u sredu ministar pravde Dražen Bošnjaković.

Moglo bi proći nekoliko meseci pre nego što se ovaj slučaj reši, a do tada će jedan od najmoćnijih ljudi Folksvagena i Audija ostati u zatvoru u Puli.