Hrvatska: Brod LNG Hrvatska trebao bi danas pristati u Rijeci

Hrvatska: Brod LNG Hrvatska trebao bi danas pristati u Rijeci

Brod LNG Hrvatska koji će, kao plutajuća jedinica za regasifikaciju skladišta (FSRU), biti jedan od glavnih elemenata LNG terminala u Omišlju na ostrvu Krku, uplovio je u utorak u Riječki zaljev, saopštila je kompanija LNG Hrvatska.

Brod će pristati u brodogradilištu Viktor Lenac u Rijeci radi dodatnih ispitivanja.

Kompanija „LNG Hrvatska“, vlasnik plovila, ranije je objavila da je brod ranije bio poznat kao nosač LNG-a ‘GOLAR VIKING’.

„Početkom decembra ove godine očekuje se početak puštanja u rad terminala, s ciljem da terminal počne sa komercijalnim radom 1. januara 2021.“, kaže Kompanija.

LNG Hrvatska stigao je iz brodogradilišta u blizini Šangaja, gde je pretvoren u FSRU.

Brod će biti ispitan na LNG terminalu u Omišlju na ostrvu Krku početkom decembra, a u komercijalnu upotrebu od 1. januara, rekao je Hini direktor kompanije Hrvoje Krhen.

Dvadeset i osam ljudi je trenutno na brodu i zaposliće 60 kad bude pušten u rad.

Brod je izabran kao najisplativiji u postupku nabavke pre dve godine, kada je kompanija Golar Power ponudila da pretvori cisternu LNG Golar Viking, napravljenu 2005. godine, u FSRU za 159,6 miliona evra.

LNG Hrvatska ima kapacitet skladištenja od 140.000 kubnih metara, sa nominalnim kapacitetom za regasifikaciju LNG-a od 300.000 m3 / h ili godišnjim kapacitetom od 2,6 milijardi kubnih metara.

Plutajući LNG terminal omogućiće pristajanje svih brodova za transport LNG-a kapaciteta od 3.500 do 265.000 kubnih metara.

Investicija u terminal iznosi 233,6 miliona evra, od čega je 101,4 miliona evra bespovratna sredstva Evropske komisije s obzirom na to da je terminal uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa.