Hrvatska: Broj turista u avgustu smanjen za skoro 45 odsto u odnosu na prošlu godinu

Hrvatska: Broj turista u avgustu smanjen za skoro 45 odsto u odnosu na prošlu godinu

Od početka avgusta do nedelje, 23. avgusta, Hrvatska je ostvarila 2,3 miliona turističkih dolazaka i 17,6 miliona noćenja. Ove brojke predstavljaju 67 procenata prošlogodišnjih u istom periodu. Istra je ostvarila najviše noćenja sa 4,3 miliona, slede Kvarner sa 3,5 miliona i Splitsko-Dalmatonska Županija sa 3,4 miliona noćenja.

„Nakon odličnih rezultata u dosadašnjem delu avgusta, u kojima smo ostvarili 67 odsto prošlogodišnjeg turističkog prometa, očekuje nas septembar, za koji u ovom trenutku od naših partnera, prvenstveno iz zemalja koje Hrvatsku nisu stavile na takozvanu „crvenu listu”, imamo jako dobre najave”, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Dodao je da će „realizacija daljeg turističkog saobraćaja zavisiti od epidemiološke slike unutar zemlje, a na nama je da nastavimo da se ponašamo odgovorno i pridržavamo se propisanih mera i smanjimo broj zaraženih kako bi povratili poverenje određenih zemalja, pošto se liste revidiraju svake dve nedelje. Zajedno sa našim predstavništvima nastavljamo sa plasiranjem informacija prema stranim medijima, ali i prema najvažnijim partnerima i agentima, posebno na tržištima Austrije, Nemačke, Italije i Slovenije, kojima epidemiološku situaciju u zemlji predstavljamo po županijama.”

U ovom delu avgusta najveći broj noćenja ostvaren je s nemačkog tržišta, oko 4,3 miliona, što je 90 posto prošlogodišnjeg rezultata. Sledi domaće tržište sa 3,3 miliona noćenja, slovenačko tržište sa 2,6 miliona noćenja, što je 94 procenta prošlogodišnjeg rezultata, i poljsko tržište sa 1,8 miliona noćenja, što predstavlja povećanje od 5 procenata u odnosu na isti period prošle godine.