Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnim migracijama, kaže ministar Grlić Radman

Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnim migracijama, kaže ministar Grlić Radman

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvagtske Gordan Grlić Radman rekao je u sredu u Budimpešti da će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji i da “treba razlikovati one Avganistance koji su pomagali Evropskoj službi za spoljno delovanje i afganistanske izbeglice koje su odgovornost međunarodne zajednice”.

“Jedno je pitanje ljudi koji su pomagali unutar Evropske službe za spoljno delovanje i naših vojnika u NATO-u prema kojima imamo određenu obavezu. Drugi aspekt su izbeglice koje opterećuju celu međunarodnu zajednicu”, rekao je hrvatski ministar nakon susreta s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Mađarske razgovarali su, između ostalog, o krizi u Avganistanu i migracijama.

“Naravno da je, pre svega, naš interes da se izbeglice rasporede u susedne zemlje Avganistana gde im mogu biti obezbeđena njihova ljudska prava, sigurnost”, rekao je Grlić Radman.

“Ono što je sigurno je da će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji. Ne želimo da se ponovi 2015. godina”, rekao je hrvatski ministar.

Pitanje izbeglica “mora se definisati na opštem nivou jer je to odgovornost međunarodne zajednice”, dodao je Grlić Radman.

Evropska služba za spoljno delovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, oko 500 domaćih ljudi, a reč je uglavnom o prevodiocima, logističarima i njihovim porodicama. Hrvatska će primiti 20 osoba, a Mađarska zasad nijednu.

Pored avganistanskog pitanja, na sastanku je razgovarano i o privrednim odnosima dve zemlje.

“Pandemija Covid-19 nije imala negativan efekat ni na naše privredne odnose, što je vidljivo po stabilnom trendu robne razmene, a i turizam je ove godine vrlo dobro funkcionisao usprkos raznim restrikcijama”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatskom ministru je drago što je “Mađarska prepoznala Hrvatsku kao bezbednu destinaciju za godišnji odmor kao što to uvijek čini” i dodao da je u prvih sedam meseci ove godine Hrvatsku posetilo više mađarskih turista nego u celoj prošloj godini. Veruje da se taj trend nastavio i u avgustu.

Hrvatski ministar je još jednom zahvalio Budimpešti na pomoći nakon zemljotresa u Sisačko-moslavačkoj županiji krajem decembra.

Nakon susreta sa Szijjartom, Grlić Radman će učestvovati na konferenciji mađarskih ambasadora.