Hrvatska čeka ukidanje viza za SAD

Hrvatska čeka ukidanje viza za SAD

Sjedinjene Države su 2020. godine odbile samo 2,7 odsto zahteva za vizu hrvatskih državljana, objavila je američka ambasada u Zagrebu, napominjući da očekuje da će Hrvati moći da putuju u SAD bez viza “u bliskoj budućnosti”.

Mesecima nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala na ispod tri posto odbijenih zahteva za vizu, što znači da je zemlja ispunila ključni zahtev za bezvizno putovanje, otpravnica poslova u američkoj ambasadi, Victoria Taylor, rekla je da odbijeno samo 2,69 odsto zahteva za poslovne i turističke vize.

„Stopa konačnog odbijanja za hrvatske podnosioce turističkih / poslovnih viza pala je prošle godine na 2,69 posto, što je važan korak napred u pridruživanju američkom programu za izuzeće od viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza”, objavila je Taylor na Twitteru.

Zahvalila je hrvatskoj vladi i ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova na značajnom napretku postignutom u ispunjavanju uslova za ukidanje viza, kao što su razmena informacija i granična bezbednost.

Ukidanje viza predstavlja otvoreno diplomatsko pitanje u odnosima dve zemlje skoro 30 godina. Državljanima samo četiri od 27 zemalja EU – Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Kipra – potrebna je viza za putovanje u SAD.

Još u oktobru prošle godine, bivši američki ambasador u Republici Hrvatskoj, Villiam Robert Kohorst, objavio je da je Hrvatska ispod tri procenta odbijenih zahteva za vizu, a sada je to i zvanično potvrđeno. Ovo ispunjava jedan od ključnih uslova za ulazak Hrvatske u bezvizni režim u Sjedinjenim Državama.

“U poslednjih godinu dana učinili smo značajne korake da se pridružimo američkom programu za izuzeće od viza, što potvrđuje objavljivanje zvanične statistike da smo prag odbijenih zahteva za vizu spustili na 2,69%. Uskoro očekujemo potvrdu da smo ispunili bezbednosne zahteve. To znači da će Hrvati uskoro moći bez viza putovati u Sjedinjene Države“, istakao je Davor Božinović, potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova.

Takođe, prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji “Priznavanje imena putnika”, dokument koji je takođe potreban za program izuzeća od viza.