Hrvatska: Centar za mirovne studije podneo krivične prijave zbog maltretiranja imigranata

Hrvatska: Centar za mirovne studije podneo krivične prijave zbog maltretiranja imigranata

Hrvatski Centar za mirovne studije danas je podneo još jednu krivičnu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinilaca zbog osnovane sumnje da su krajem maja ove godine pet sati krvnički mučili, ponižavali i nezakonito proterali 16 izbeglica sa teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

O tome svedoče petorica izbeglica s teškim povredama, od kojih su jednom počinitelji slomili obe ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovečnog postupanja najverojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbegličkoj populaciji.

Naime, kako navodi CMS, osam naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim uniformama i sa fantomkama na glavi, koji prema opisu koje su dale žrtve verovatno pripadaju ili specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a, nečovečno su postupali prema osobama koje su tražile zaštitu. Naoružani muškarci u crnom su izbeglice zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod pretnjom smrti uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali. Zatim su četvorici policajaca prepustili izbeglice, od kojih mnogi zbog teških povreda nisu mogli hodati, te su ih policajci dalje nezakonito proterali u BIH.

“Iz svedočanstva se prepoznaje saradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje od DORH-a da utvrdi kakav je to oblik saradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Posebno je važno uzeti u obzir izjave policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji Koridor, opis čijih akcija odgovara opisu ovog slučaja, ali i prijašnjim svedočanstvima izbeglica. Ovo je nažalost tek jedan u nizu slučajeva o kojima kontinuirano izveštavaju organizacije civilnog društva, mediji i međunarodne institucije. Upravo ti izveštaji, fotografije, video materijali te brojna svedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku prirodu ovih nečovečnih praksi, dok izostanak efikasnih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Usprkos tome, ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava,” ističe Centar u saopštenju za javnost.

Na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena referirao se nedavno i Upravni sud u Sloveniji ističući da upravo dokazi prikupljeni u poslednjih četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom proterivanju izbeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu demantovani.

Stoga, Centar za mirovne studije poziva DORH da provede efikasnu i nezavisnu istragu za ova krivična dela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i za verovatnu organizovanost ovakvih praksi – te sankcioniše počinioce.

Vreme je da institucije Republike Hrvatske prestanu odbacivati i zanemarivati dokaze o policijskoj brutalnosti na hrvatskim granicama. Te dokaze treba ispitati na efikasan i nezavisan način, a nalaze istraga objaviti. Umesto da sistematski vrše protivzakonita proterivanja, nadležne institucije trebaju sistematski istražiti te zločine i postupke, sprečiti njihovo izvršavanje uspostavljanjem nezavisnih graničnih kontrola i obezbediti da Hrvatska bude zemlja koja istinski štiti život i bezbednost svih ljudi na svojoj teritoriji.