Hrvatska: Cilj Vlade je povećanje penzija za 10% do kraja mandata, kaže Plenković

Hrvatska: Cilj Vlade je povećanje penzija za 10% do kraja mandata, kaže Plenković

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković potpisao je danas  s predsednicom Matice penzionera Hrvatske Višnjom Fortunom i predsednicom Sindikata penzionera Jasnom A. Petrović Sporazum o osnivanju Nacionalnog saveta za penzionere i starije osobe.

Na početku sastanka Plenković je izrazio zadovoljstvo na još jednoj prilici u kojoj u prvi plan može staviti prava sugrađana starije životne dobi.

Istakao je dosadašnju vrlo uspešnu saradnju i kvalitetan dijalog kada su na dnevnom redu bila prava penzionera.

“Mi smo nastojali da u skladu s privrednim i finansijskim mogućnostima prihvatimo sve ono što je bilo korisno i dobro i što je unapredilo položaj i materijalna prava penzionera”, kazao je dodavši da je jedan od poslednjih primera bio dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje kojim se postigla puno bolja situaciju za penzionere nego što je bila ranije.

Predsednik Vlade istakao je neke novine iz penzione reforme pre dve godine kao što je mogućnost da penzioneri mogu raditi uz istovremenu isplatu penzija te uvođenje primerenijeg načina usklađivanja.

“Rezultati su vidljivi, prema zadnjim podacima – u ovom trenutku ima 15.500 penzioinera koji, uz to što primaju penziju, i rade. Znači, ta mera je imala efekt”, kazao je on.

Plenković je istakao da će Vlada i dalje raditi na unapređenju položaja umirovljeničke populacije i zaštiti osoba starije životne dobi te i u ovom mandatu napraviti dodatne iskorake, koji su kao prioriteti određeni u programu Vlade.

”Naš je cilj povećanje penzija od 10 posto do kraja mandata. U prethodnom smo mandatu penzije povećali za oko 12 odsto, kao i najniže penzije za dodatnih 3 odsto kroz reformu. Tu smo bili posebno osetljivi”, rekao je.

Osim toga, Vlada želi dodatno proširiti krug penzionera koji mogu raditi i podržati zaposlene koji to mogu i žele, da ostanu u svetu rada i nakon navršene 65. godine života.