Hrvatska članica Izvršnog veća Svetske turističke organizacije-UNWTO 2021-2025

Hrvatska članica Izvršnog veća Svetske turističke organizacije-UNWTO 2021-2025

Na sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije-UNWTO u Atini, Hrvatska je izabrana za člana Izvršnog veća organizacije za period 2021-2025, što je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac ocenila kao potvrdu vrednosti Hrvatske kao destinacije i predvodnika trendova u upravljanju i razvoju turizma.

Sastanak komisije UNWTO za Evropu održan je ove nedelje u Atini, gde je bila i ministarka Brnjac, o čemu je u petak izvestilo Ministarstvo turizma i sporta, dodajući da je ministarka takođe izrazila ponos što je Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog veća UN organizacije specijalizovane za turizam.

„Kroz naš rad u Izvršnom veću UNWTO-a nastavićemo da radimo na promociji održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturnog i prirodnog nasleđa, digitalnoj transformaciji i, pre svega, većoj dodatoj vrednosti turizma za lokalne zajednice“, rekla je Brnjac.

Komisija UNWTO za Evropu u Atini je raspravljala o važnim temama za oporavak i ponovno pokretanje turizma dok se pandemija nastavlja i nakon pandemije, sa naglaskom na održivi razvoj i da je turizam važan i za ekonomski oporavak mnogih zemalja.

Ministarka Brnjac predstavila je aktivnosti koje je Hrvatska sprovodila kako bi obezbedila najbolje moguće poslovanje u turizmu i postavila visoke bezbednosne standarde, kao što je projekat “Siguran boravak u Hrvatskoj”, postavljanje dodatnih tačaka za testiranje turista, sufinansiranje testova i tekuća vakcinacija turističkih radnika.

Takođe je rekla da je Hrvatska već počela da koristi EU digitalne covid sertifikate, ističući da je usklađeni sistem provere sertifikata preduslov za brže uspostavljanje turističkih tokova.

Na sastanku je UNWTO takođe predstavila podatke za prva tri meseca ove godine, kada je 83 odsto turista manje putovalo svetom zbog široko rasprostranjenih ograničenja putovanja nego u isto vreme 2020. godine, pri čemu su najveći pad među svetskim regionima imali Azija i Pacifik, više od 90 procenata, dok je Evropa druga sa padom broja međunarodnih turističkih dolazaka od 83 procenta. Slede ih Afrika, Bliski Istok i Amerika.