Hrvatska: COVID pasoš je diskriminacija, smatra Veljko Ostojić

Hrvatska: COVID pasoš je diskriminacija, smatra Veljko Ostojić

Direktor Hrvatske turističke zajednice Veljko Ostojić rekao je u četvrtak da je COVID pasoš diskriminacija.

Ostojić je gostovao u emisiji Dobro Jutro, Hrvatska, gde je razgovarao o COVID pasošima i vakcinacijama turističkih radnika.

“Prvo moramo da definišemo šta je COVID pasoš. Po mom mišljenju, ako je to preduslov za prelazak granice, onda je to diskriminacija. Ako je to dokument koji će onima koji su vakcinisani omogućiti brži i lakši prelazak granice – ja sam za to“, rekao je Ostojić.

Iako još uvek nije u potpunosti definisan, COVID pasoš treba dati onima koji su vakcinisani, onima koji su se oporavili i onima koji su testirani PCR neposredno pre putovanja, rekao je Ostojić.

Upitan da li će ulazak u Hrvatsku biti sličan prošlogodišnjem, s obzirom na to da vakcinacija neće biti onakva kakva se očekivala, Ostojić je rekao da se tome nada. Međutim, prioritetni cilj Hrvatske trebao bi biti da se „što pre ozeleni“. Na taj način, rekao je Ostojić, „mogli bismo reći da upravljamo epidemiološkom situacijom i da smo bezbedna zemlja“.

“Treba definisati zajedničke evropske kriterijume za prelazak granice, pratiti epidemiološku situaciju na našim najvažnijim emisionim tržištima, od Nemačke, Austrije nadalje”, kaže direktor Hrvatskog turističkog saveza. Dodaje da je još uvek rano govoriti o ovoj temi, jer ima još mesec, mesec i po dana.

O vakcinaciji zaposlenih u turističkom sektoru kao uslovu za status bezbedne destinacije, o čemu je pokrenuta i promotivna kampanja, Ostojić kaže da vakcinacija u ovoj kategoriji stanovništva nikada neće biti 100 odsto. Hrvatska turistička zajednica provela je istraživanje sa Udruženjem hotelijera i Hrvatskim kamping savezom. Oko 70 odsto zaposlenih izrazilo je interesovanje za vakcinaciju pre mesec dana, rekao je Ostojić.

Verovatno će biti organizovane vakcinacije zaposlenih u turističkom sektoru nakon što se vakcinišu prva i druga prioritetna grupa. „Nadamo se da će to biti tokom aprila kako bismo lako i vakcinisani ušli u primarnu turističku sezonu“, zaključio je Ostojić.