Hrvatska: Crkva mora biti izvan političkog života, kaže Bernardić

Hrvatska: Crkva mora biti izvan političkog života, kaže Bernardić

Lider SDP-a i koalicije Restart Davor Bernardić rekao je u utorak da se Crkva ne sme mešati u politiku i izbore jer je Hrvatska sekularna zemlja, komentarišući preporuke Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 5. Jula, javlja HINA.

“Pre svega, Hrvatska je sekularna zemlja i Crkva se ne sme mešati u politiku ili na izbore. To ukazuje da su nezadovoljni Vladom, jer nije uspela zabraniti rad nedeljom”, rekao je Bernardić na prezentaciji Restartovog programa obrazovanja.

Govoreći o položaju premijera u SDP-u (Socijaldemokratskoj partiji) i koaliciji Restart, rekao je da je prema odluci Glavnog odbora SDP-a, predsednik SDP-a kandidat za premijera.

Bernardić je rekao da je intervju sa šefom Pokreta za domovinu Miroslavom Škorom jasno pokazao da je Škoro nameravao da formira koaliciju s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) premijera Andreja Plenkovića, dodajući da je glas za Škoru bio glas za HDZ i obrnuto.

Upitan zašto je u raspravi o javnom televizijskom servisu HRT odbio poziv da se suoči sa Plenkovićem, Bernardić je ponovio da je potvrdio svoje učešće u raspravama na komercijalnim televizijskim kanalima Nova TV i RTL tokom službenog dela izborne kampanje.

“Utisak je da je ovo takmičenje za predsednika Republike ili teniski meč između mene i Plenkovića. Ne, ovo je predstavljanje najboljeg tima i najboljeg programa za Hrvatsku. Znam da je sramotno za Plenkovića da razgovara o njegovom timu jer ga je napustilo 15 ljudi”, rekao je Bernardić.

Što se tiče Željka Saboa, koji je uvršten na izbornu listu SDP-a iako ga je sud osudio za korupciju, Bernardić je rekao da je period rehabilitacije prošao.