Hrvatska crvena na novoj ECDC mapi korone

Hrvatska crvena na novoj ECDC mapi korone

Najnovija mapa ECDC-a o rasprostranjenosti virusa korone objavljena je danas, a na njoj je cela Hrvatska postala crvena.

Osim Hrvatske, praktično je cela Zapadna Evropa označena crvenom bojom, dok je većina Skandinavije ostala narandžasta. Srednja Evropa je na novoj karti uglavnom zelena, prenose hrvatski mediji.

Nekoliko sedmica zaredom, situacija u Hrvatskoj se promenila na lošije na karti ECDC -a. Na karti objavljenoj prošle sedmice istočna i srednja Hrvatska bile su crvene, ali Zagreb, obalne županije i severna Hrvatska ostale su narandžaste.

Prelazak Hrvatske u crvenu boju nije neočekivan jer se broj infekcija povećao za 50% u prošloj sedmici. Juče je zabeleženo 1237 novih infekcija, a prošle srede 805.

Crvena označava 14-dnevnu stopu infekcije od 75 do 200, sa pozitivnom stopom većom od 4%, i područja u kojima je 14-dnevna stopa infekcije 200 do 500. Tamno crvena područja označavaju 14-dnevnu stopu veću od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na osnovu 14-dnevne incidencije i udela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš objavio je na Tviteru da je Hrvatska postala crvena zona. Kaže da za takav rezučtat treba zahvaliti nevakcinisanoj populaciji i nepoštovanju mera.

“U crvenom smo. Rezultat je to delom nevakcinisanja i nepridržavanja epidemioloških mera. Izlaz je u što većem broju vakcinisanih čime se podiže nivo zaštite svih!”, napisao je on.

Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, govorio je za Dnevnik HTV-a o najnovijoj karti.

“Cela Hrvatska ima problem zbog kontakata koji se ne prijavljuju”, naglasio je on i dodao da je soj Delta mnogo zarazniji od prethodnih sojeva, te je važno da se svi kontakti registruju.

On je ukazao na problem vakcinacije i apelovao na sve da ne odlaze na velika okupljanja i da poštuju mere, posebno kada je u pitanju nošenje maske.

“Ne postoje žarišta; postoje porodični, horizontalni rasporedi. Rezultat je da je sve više mladih ljudi hospitalizovano i treba voditi računa”, upozorio je on.