Hrvatska: Detalji zaplene 585 kilograma kokaina u luci Ploče

Hrvatska: Detalji zaplene 585 kilograma kokaina u luci Ploče

Krajem marta ove godine hrvatska policija je u luci Ploče zaplenila 585 kilograma kokaina, što se smatra najvećom zaplenom u ovoj zemlji.

Kriminalistička istraga još uvek traje a iz policije poručuju da droga nije bila namenjena za hrvatsko tržište, nego da je trebala biti transportvana u susednu zemlju.

“Nastavili smo istraživanje i u ovom slučaju i utvrdili da kokain nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, već u susednim zemljama,” dodali su iz policije. Droga je bila sakrivena u kontejneru sa bananama koji je stigao iz Ekvadora.

Na pitanje tko je formalno primlac pošiljke, iz policije su poručili da još ne mogu govoriti o detaljima istrage te da se nadaju da će o tome nešto moći reći u idućih par dana. Ipak, istakli su da je pošiljka trebala ići u jednu zemlju “u okruženju”.

Iz policije su poručili da je droge, kao što je kokain, najlakše distribuirati putem kontejnerskog tereta. U većim lukama u Evropi imaju puno veće zaplene, nije luka Ploče izolovani slučaj. “Mi smo se u zadnje vreme posvetili tome, usmerili smo se da se ta distribucija droge preko Ploča smanji, ali to se događa u svim teretnim lukama u Evropi, pa i u svetu,” rekli su predstavnici policije.

Na pitanje jesu li upleteni zaposlenici luke Ploče, odgovorili su da je bilo par ljudi u zadnjih par istraga, ali da nema ništa neuobičajeno u odnosu na druge teretne luke.

Na pitanje kolika je količina droge koja bi se mogla provući “ispod radara”, poručili su kako je ovo “samo mali deo onoga što se zapleni u Europi”.

“Možemo pretpostaviti da je jedan krak koji ulazi u Evropu usmeren, ne samo na Hrvatsku, već i na Grčku i Italiju. Ovo je nastavak prijašnjih istraga. Usmeravamo se na one kritične rute i kontejnere za koje postoje indicije da bi se nešto moglo u njima nalaziti. Koliko je toga prošlo, to ne možemo znati. Policijska uprava je radila s USKOK-om, PNUSKOK-om i Carinskom upravom,” rekli su iz policije.

Kontejner u kojem je bila droga je stajao u luci Ploče i niko nije dolazio po njega. Posebnom opremom je pregledan a dovedeni su i psi tragači te je otkriveno da se, pored banana koje su navedene kao teret, nalazi i droga. Navodno je pošiljka bila usmerena prema BiH odakle bi se transportovala prema drugim evropskim zemljama. Vrednost zaplenjene droge na ulici bi bila oko 60 miliona evra.