Hrvatska: Diplomatija oko vakcina pretvorila se u otmicu vakcina, kaže Plenković

Hrvatska: Diplomatija oko vakcina pretvorila se u otmicu vakcina, kaže Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedeljak da se “diplomatija oko vakcina protiv COVID-19 pretvorila u otmicu vakcina”, dodajući da je moguća zajednička tužba EU protiv proizvođača vakcina ako ne ispunjavaju ugovorne obaveze.

Obraćajući se novinarima, Plenković je rekao da je Evropski savet u četvrtak zauzeo čvrst stav da rok treba poštovati.

Neke zemlje plaćaju više po dozi nego što je platila EU, rekao je on, dodajući da to nije deo sporazuma.

Premijer je rekao da se Hrvatska još nije okrenula drugim vakcinama jer je dogovor bio da države članice EU ne kontaktiraju proizvođače samostalno.

„Jednom kada se to dogodi, neće postojati zajednički dogovor. Zajednički sporazum mora obezbediti da celokupna rizična populacija bude pokrivena do leta, što je najvažnije“, rekao je.

Italija priprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković smatra da će to biti zajednička aktivnost na nivou EU, dodajući da je Komisija sporazum potpisala „u naše ime“.

Upitan da li će Evropska unija stupiti u nove pregovore sa proizvođačima i ponuditi veću cenu kao što to rade neke zemlje, rekao je da ne vidi logiku iza takvog poteza.

„Trebali bi da oni plaćaju kazne nama, a ne obrnuto“, rekao je premijer.

Premijer misli da će Hrvatska obezbediti doze neophodne za davanje druge vakcine ljudima koji su ranije vakcinisani. „Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan … Neće biti opasnosti da neko ko je primio prvu vakcinu ne dobije drugu na vreme“, rekao je on.

Što se tiče političara, rekao je da je na nacionalnom nivou bilo vakcinisano manje od stotinu, dodajući da je vlada zaključila da je dobro vakcinisati ministre koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

Upitan o ublažavanju epidemioloških mera i mogućnosti da se kafići i restorani ponovo otvore u februaru, Plenković je rekao da je o tim stvarima razgovarano na jučerašnjem sastanku.

Na nivou EU trenutno postoji veliki oprez zbog novih sojeva virusa. Dinamika vakcinacije se promenila usporavanjem isporuke, što je još jedan razlog za oprez, rekao je on.

“Brojke su ohrabrujuće, situacija je povoljnija nego obično, ali to nisu idealne okolnosti”, rekao je premijer Hrvatske i dodao da “posle jučerašnje rasprave mislimo da je situacija izazovna”.