Hrvatska: Do kraja godine odluka o bezviznim putovanjima u SAD

Hrvatska: Do kraja godine odluka o bezviznim putovanjima u SAD

Američki sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas je odoba odgovorna za donošenje konačne odluke o spremnosti Hrvatske da se pridruži Programu za ukidanje viza (VWP).

Hrvatski državljani mogli bi putovati u Sjedinjene Države bez viza već krajem ove godine, rekao je jedan zvaničnik američke državne bezbednosti koji se ove sedmice nalazi u Hrvatskoj kako bi dao konačnu ocenu spremnosti Hrvatske za ulazak u bezvizni režim, javlja HRT.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alejandro Mayorkas doneće konačnu odluku o spremnosti Hrvatske da se pridruži Programu za ukidanje viza (VWP). Delegacija američkog ministarstva boravi ove nedelje u Hrvatskoj radi pripreme konačnog izveštaja.

Serena Hoy, sekretarka za međunarodne poslove ministarstva, rekla je Hini da će Mayorkas odluku doneti do kraja septembra.

Ako sve bude išlo po planu, verujemo da će Hrvatska biti u VWP -u do kraja godine, rekla je ona dodajući da je delegacija resornog ministarstva optimistična da će tako i biti.

Nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe, hrvatski građani će se prijavljivati putem elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA). Putnici će se prijaviti najkasnije 48 sati pre leta, a to će koštati 14 dolara.

Američki državni sekretar Antoni Blinken službeno je nominovao Hrvatsku za VWP početkom avgusta, a američka ambasada je u februaru objavila da je Hrvatska ispunila uslov da bude manje od 3 posto odbijenih zahteva za vizu – tada 2,69 posto.

Hoy je istakla da je ovaj kriterijum jedan od najzahtevnijih i da postoji mnogo zemalja koje žele da se pridruže bezviznom režimu, ali im je teško da savladaju ovu prepreku.

Američka delegacija je, između ostalog, ocenila bezbednosnu spremnost Hrvatske posetom aerodromima i graničnim prelazima, te lukama, a ove sedmice će posetiti prihvatni centar za migrante i imati nekoliko sastanaka sa predstavnicima hrvatskih vlasti.

Poslednjih godina hrvatska strana sastala se i sa predstavnicima američkog tužilaštva, Centra za istrage terorizma i FBI -a.

U augustu je ministar unutrašnjih poslova Davor Božnović naglasio da bi pristupanje Hrvatske VWP -u bilo važno za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru