Hrvatska: Dosadašnja šteta od zdravstvene krize iznosi oko 11 milijardi kuna

Hrvatska: Dosadašnja šteta od zdravstvene krize iznosi oko 11 milijardi kuna

Zdravstvena kriza izazvana koronavirusom do sada je Hrvatsku koštala preko 11 milijardi kuna (oko 1,5 milijardi EUR), od čega je više od polovine otišlo na mere za očuvanje radnih mesta. Za to je do sada potrošeno više od šest milijardi kuna, rekao je u četvrtak zamenik premijera i ministar finansija Zdravko Marić, dodajući da su moguće nove mere za spasavanje posrnulih delova privrede.

“Ne možemo zanemariti čitav niz dodatnih troškova, posebno u zdravstvenom sektoru, za borbu protiv pandemije. Imali smo i druge izdatke koje nismo planirali, kako za lokalnu samoupravu, tako i za HZZO i druge subjekte gde smo rekli da ćemo barem likvidirati ovu situaciju,” rekao je Marić.

Takođe je ukazao na deficit na prihodovnoj strani budžeta, usled pada ekonomske aktivnosti, koji je, kako je rekao, neizbežno uticao na naplatu budžetskih prihoda, posebno PDV-a ali i drugih.

Prema Marićevim rečima, od početka godine do kraja avgusta deficit poreskih prihoda u odnosu na isti period prošle godine je oko 12 odsto, a doprinosa između 9 i 10 odsto.

“Jul i avgust nisu bili tako loši, ali u protekle dve nedelje, posebno u segmentu turizma, primećujemo pad vrednosti, što vidimo kroz fiskalizovane račune, a sada smo na nivoima ispod 50 odsto. Do tada smo bili na nivoima između 65 i 70 odsto prošlogodišnjeg iznosa,” istakao je ministar.

Kako javlja HINA, Marić je podsetio i na mere za olakšavanje poreskim obveznicima, mere odgode ili oprosta poreskih dugova za koje je izdvojeno oko 5,3 milijarde kuna.

Vlada, kako je rekao, očekuje da će polovina tog iznosa biti otpisana, a do sada je otpisano između 2,3 i 2,4 milijarde kuna.

“Sve u svemu, kada to saberete, dolazimo do 21 milijarde kuna,” rekao je Marić.

Komentarišući moguće nove mere za spas pojedinih delova privrede rekao je da će nove mere biti stavljene u funkciju u zavisnosti od razvoja situacije.

“Sve vreme smo dosledni, očuvanje radnih mesta je prioritet,” rekao je Marić.

 

(1 EUR = 7,53806 HRK)