Hrvatska dozvolila odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

Hrvatska dozvolila odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

Uprkos protestu Bosne i Hercegovine, hrvatska Vlada odlučila je nastaviti s uspostavljanjem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska Gora. Kako su mediji u Hrvatskoj izvestili, Fond za finansiranje saniranja otpada nuklearne elektrane Krško i odlaganja njenog radioaktivnog otpada saopštio je u utorak da je dobio odobrenje Ministarstva energetike i zaštite životne sredine da se bivša kasarna Čerkezovac iskoristi za formiranje Centra za odlaganje radioaktivnog otpada.

Bivša kasarna Čerkezovac nalazi se na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na levoj obali reke Une.

Fond sa sedištem u Zagrebu u svom saopštenju za javnost kaže da će tokom realizacije projekta trajno sarađivati sa lokalnom zajednicom i širom javnošću, kao i sa zainteresovanim stranama preko granice, odnosno obližnjim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Opštine Bosne i Hercegovine koje se nalaze na granici s Hrvatskom i gravitiraju reci Una strahuju da bi radioaktivni otpad iz Trgovske gore zagađivao okolinu sa obe strane granice i naštetio zdravlju stanovnika.

Uspostavljanjem centra, Hrvatska će upravljati radioaktivnim otpadom na siguran, sistematski i testiran način, saopštio je Fond.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, rekao je da je to „potpuno skandalozna i krajnje problematična odluka“, koja će „ugroziti živote 250.000 ljudi koji žive u opštinama uz reku Unu“, rekao je ministar u izjavi poslanoj medijima.

„Posebno me zabrinjava činjenica da ove informacije dolaze u trenutku kada se suočavamo sa koronavirusnom epidemijom i kada činimo sve što je moguće da zaštitimo zdravlje svake osobe i što je više moguće umanjimo negativne efekte na našu ekonomiju,” rekao je Košarac.

Nuklearna elektrana Krško u zajedničkom je vlasništvu Hrvatske i Slovenije, a nalazi se u slovenačkom gradu Krško.

Hrvatski nacionalni program za provođenje strategije za upravljanje radioaktivnim otpadom dostavljen je Evropskoj zajednici za atomsku energiju (EURATOM), koja će, kako se očekuje, doneti procenu, a Bosna i Hercegovina traži garancije da program neće biti negativan uticaj na ovu zemlju.