Hrvatska: Državni sekretar u Ministarstvu hrvatskih branitelja podneo ostavku nakon skandala

Hrvatska: Državni sekretar u Ministarstvu hrvatskih branitelja podneo ostavku nakon skandala

Državni sekretar u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Stjepan Sučić, podneo je neopozivu ostavku nakon svog “neprimerenog ponašanja” u Vukovaru, navedeno je u saopštenju Ministarstva u ponedeljak.

„Zbog svog neprimerenog ponašanja u Vukovaru, izvinjavam se hrvatskoj javnosti i svima koje sam povredio svojim gestom ili izjavom.

Svestan odgovorne dužnosti koju obavljam i ne želeći biti na teret Vladi Republike Hrvatske ili Ministarstvu hrvatskih branitelja, koji su mi ukazali poverenje, neopozivo podnosim ostavku na mesto državnog sekretara u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

S obzirom na to da sam vodio proces traženja nestalih u Domovinskom ratu i žrtava Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, svo svoje profesionalno i stručno znanje i iskustvo stavio sam na raspolaganje Ministarstvu hrvatskih branitelja, u slučaju od potrebe.

Verujem da smo u prošlosti napravili značajne iskorake i uspostavili sistemski pristup koji ne zavisi od pojednica, a koji porodicama koje još uvek traže svoje najmilije pruža poverenje da će Ministarstvo hrvatskih branitelja i dalje sistematski i predano raditi u rešavanju sudbine nestalih članova njihovih porodica.”

Nešto nakon petka u ponoć, Sučić je uhapšen u Vukovaru tokom inspekcije poštovanja epidemioloških mera u jednom ugostiteljskom objektu.

Vukovarsko-srijemska policija izvestila je u subotu da je tokom inspekcije pridržavanja anti-COVID mera pronašla nekoliko osoba u vukovarskom baru i da je uhapsila dvojicu muškaraca zbog neprimerenog ponašanja. Jedan od njih bio je Sučić. Navodno je bio pijan i opirao se hapšenju. Takođe, Sučić je tokom intervencije razbio vrata u policijskoj stanici.

Ministar ratnih veterana Tomo Medved i šef kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić odmah su osudili incident. Sve se dogodilo samo nekoliko časova nakon što je hrvatski premijer, Andrej Plenković, pozvao građane da poštuju sve nove anti-koronavirus mere.