Hrvatska: Državni zvaničnici obeležili godišnjicu proboja iz logora Jasenovac, ali u podeljenoj atmosferi

Hrvatska: Državni zvaničnici obeležili godišnjicu proboja iz logora Jasenovac, ali u podeljenoj atmosferi

Hrvatski zvaničnici obeležili su u četvrtak 76. godišnjicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, ali u vrlo podeljenoj atmosferi.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović uputio je poziv premijeru Andreju Plenkoviću da zajedno polože vence, ali se to nije dogodilo. Delegacije su bile odvojene, a je to objašnjeno anti-koronavirusnim merama.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Nezavisna država Hrvatska (NDH) iz Drugog svetskog rata bila jedan od najtragičnijih perioda u hrvatskoj istoriji i dodao da je Vlada očigledno protiv upotrebe ustaških simbola.

Podvukao je da su došli da odaju počast svim žrtvama režima NDH i stravičnim zločinima počinjenim u koncentracionom logoru Jasenovac i drugim logorima nad Jevrejima, Srbima, Romima, hrvatskim antifašistima i demokratama.

“To je sigurno jedan od najtragičnijih perioda u hrvatskoj istoriji i važno je da mlade današnje nove generacije budu svesne ovih činjenica, (…) da je ovo deo našeg obrazovnog sistema i da generacije nikada ne zaboravljaju strašne zločine koji su počinjeni ovde i širom Evrope u sličnim logorima tokom Drugog svetskog rata, kao i da postoji opšta i nedvosmislena osuda tih zločina“, rekao je premijer.

Dodao je da će i dalje dolaziti u Jasenovac sa pijetetom i svešću da se ne sme dozvoliti da se takvi zločini više ponove.

Što se tiče izmena Krivičnog zakona o zabrani ustaških obeležja, Plenković je rekao da su ona već zabranjena i da je reč o usklađivanju postupanja sa sudskom praksom.

“Ova tema nas prati već dugo. Svi koji znaju nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovac, koji razumeju šta ti simboli znače za pripadnike jevrejskog naroda, Srbe, Rome, antifašiste, razumeju da su to simboli koje ne treba koristiti“, rekao je Plenković.

Povodom inicijative predsednika Koordinacije jevrejskih zajednica u Hrvatskoj Ognjena Krausa da zabrani ustaški pozdrav “Za dom spremni”, rekao je da su o tome razgovarali i da će o tome i dalje razgovarati. Takođe, rekao je da je stav vlade bio jasan i čvrst kada je reč o osudi zločina i takvih simbola.

I predsednik Republike Zoran Milanović, u drugom terminu, odao je počast logorašima na Spomen-obeležju Kameni cvet. S njim su bili i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Ovo je bio ustaški logor, ustaše su Hrvati, a kako sam Hrvat, ne mogu se praviti da me se to ne tiče. Ovo je bilo kontroverzno mesto, i dalje je, jedna strana preteruje i govori da je ovde ubijeno 700 000 ljudi, ali to baš nije moguće. Ovde sam dolazio još kao gimnazijalac i govorili su nam isto”, rekao je Milanović.

Dodao je da je film “Dara iz Jasenovca” napravljen po ukradenom scenariju. “Nikako na zelenu granu s ovim mestom. Ja nisam donio venac, donio sam ružu i kamenčić. Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja, ovo nije stvar glumimo li ili ne, državnik mora pokazati emociju, ali i ponašati se u skladu s očekivanjem. Ono što sam čuo su jadna opravdanja,” rekao je Milanović komentarišući činjenicu da nije bilo polaganja venca zajedno sa predsednikom Vlade.