Hrvatska: Dvadesetdvogodišnjak pokušao ubiti policajca blizu zgrade Vlade

Hrvatska: Dvadesetdvogodišnjak pokušao ubiti policajca blizu zgrade Vlade

Dvadesetdvogodišnji Danijel Bezuk identifikovan je kao osoba koja je jutros pucala na policajca na zagrebačkom Trgu Svetog Marka. Nakon napada, izvršio je samoubistvo na području Jabukovca.

Hrvatski mediji izvestili su da je jutros na Trgu Svetog Marka u centru Zagreba, u blizini vladinih zgrada, pucano na policajca. Zadobio je četiri rane od metka i prevezen je u Vinogradsku bolnicu. Napadač je pobegao nakon pucnjave, a oko 9:00 sati ujutro policija je javila da je njegovo telo pronađeno i da je izvršio samoubistvo.

Policija je prve informacije o napadaču objavila oko 11 sati.

„Mogući počinilac pokušaja teškog ubistva 31-godišnjeg policajca jutros na Markovom trgu i takođe osoba koja je izvršila samoubistvo na području Jabukovca je, prema dosadašnjim informacijama, 22-godišnjak hrvatski državljanin. Ta osoba policijskim službenicima nije ranije poznata.”

Reč je o mladiću iz Kutine koji potiče iz boračke porodice. Neposredno nakon pucnjave, Bezuk je ostavio poruku na Fejsbuku.

„Dosta je prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrednosti bez odgovornosti“, stoji u poruci na Facebook profilu.

Prema nezvaničnim informacijama, Bezuk je od oca uzeo pušku kalašnjikov i došao u Zagreb. Oko 8 sati izašao je na trg i otvorio vatru na zgrade i policajca.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je trenutna pristupačnost trga neprihvatljiva i pozvao na veće obezbeđenje, preneo je N1.

„Najviše državne institucije su tu, to ne bi trebalo da bude turistička destinacija, te institucije treba na odgovarajući način zaštititi“, rekao je Milanović. Pozvao je Vladu da na odgovarajući način zaštiti Trg Svetog Marka, dodajući da je “jedini način prevencije incidenata (poput ovog) fizičko sprečavanje”.

Na pitanje novinara da li to znači da predlaže da trg bude dostupan samo ljudima koji tamo rade i žive, predsednik je rekao da bi tim pitanjem trebalo da se bave profesionalci i da je to takođe stvar zdravog razuma.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se istražuju okolnosti i razlog pokušaja ubistva policajca koji radi na obezbeđenju Vlade, da će se preispitati mere bezbednosti i da ministar unutrašnjih poslova nije odgovoran.

“Ovo je očigledno incident za koji nam nedostaje dovoljno podataka za ozbiljniju analizu. Policija i tužioci utvrdiće da li je ovo bio čin jedne osobe. Sudeći prema dostupnim informacijama, rekao bih da jeste. Ali prerano je da detaljnije komentarišem“, rekao je on.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da ne misli da postoji bilo kakva odgovornost ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

“S njegove strane nema odgovornosti. Vidim da su mediji već počeli da postavljaju pitanja … Ne. Ovo je vrlo jasan odgovor, sada i naredne četiri godine”, rekao je Plenković.