Hrvatska: Dve godine za oporavak privrede

Hrvatska: Dve godine za oporavak privrede

Na osnovu trendova u aprilu i maju, Hrvatska narodna banka procenjuje da je hrvatski BDP pao između 12 i 13 odsto u drugom kvartalu ove godine, piše u utorak Večernji list.

Hrvatska je u leto ušla s otprilike 52.000 manje zaposlenih nego što je imala početkom jula prošle godine i 37.000 više nezaposlenih. Deficit u državnoj kasi dostigao je 17 milijardi kuna, što se i očekivalo s obzirom na karantin i ekonomski haos. Naplata poreza smanjena je za pet milijardi kuna, a troškovi za sedam milijardi. Koliko se tačno smanjila domaća ekonomija u drugom kvartalu znaće se kasnije ovog meseca, ali svi poznati podaci govore da će biti u dvocifrenim brojevima, slično nivou EU, koja je potonula za oko 15 procenata.

Hrvatska je imala dvostruki udarac, jer je zemljotres u Zagrebu proizveo gotovo iste materijalne gubitke kao i pandemija Covid-19. Jesen donosi povećanu nesigurnost zbog mogućeg drugog talasa i straha od nekontrolisanog širenja zaraze, zbog čega mnoge zemlje uvode mere koje ograničavaju kretanje stanovništva, što automatski dovodi do smanjene potrošnje, naročito u turizmu.

Dva parametra u Hrvatskoj bila su ugodno iznenađujuća, prvi se odnosio na industrijsku proizvodnju, koja je u prvom delu 2020. pala za samo 3 posto godišnje, te turizam u špicu sezone, koji bi mogao dostići polovinu prošlogodišnjeg prihoda. Ovo je važno jer su ranije procene godišnjeg pada BDP-a od deset odsto zasnovane na pretpostavci da će zemlja ostvariti samo 30 odsto prošlogodišnjih prihoda od turizma. Povoljniji ishod u turizmu otvoriće priliku za dodatne državne intervencije u narednim mesecima.

Guverner Hrvatske centralne banke Boris Vujčić smatra da će oporavak biti spor i krajnje neujednačen, a nivo privredne aktivnosti pre krize neće verovatno biti postignut najmanje još dve godine. Samo IT industrija ide dobro u karantinskom periodu, dok se građevinska industrija polako vraća.

Jesen će, piše Dubrovnik Times, sigurno biti teška ljudima bez posla i porodicama sa smanjenim primanjima i oko 300.000 građana sa smrznutim bankovnim računima, jer će se moratorijum na hipoteke i kredite odmrznuti.

Guverner Vujčić takođe veruje da će raspoloživa sredstva iz EU poboljšati životni standard i stabilnost privrede.