Hrvatska: EIF i HBOR olakšavaju pristup kapitalu

Hrvatska: EIF i HBOR olakšavaju pristup kapitalu

Evropski investicioni fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) uložiće više od 70 miliona evra u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj – Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund, koji će s radom započeti od jeseni ove godine.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju HBOR-a i EIF-a objavljenom u utorak, putem tih fondova će se malim i srednjim te srednje kapitalizovanim preduzećima olakšati pristup kapitalu, omogućiti alternativni izvor financiranja i fleksibilnije transakcijske strukture.

Pritom, hrvatska preduzeća se mogu od jeseni obratiti fondovima koji će samostalno donositi odluke o pojedinačnim ulaganjima, a očekuje se da će prosečna investicija iznositi između dva i osam miliona evra.

Izvor zajedničkog ulaganja je Hrvatski program za rast i ulaganje (CROGIP) vredan 80 miliona evra, koji su 2019. godine zajedno pokrenuli EIF i HBOR, kako bi se hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitalizovanim preduzećima omogućili novi izvori finansiranja za rast, razvoj, podsticanje inovacija i povećanja konkurentnosti te podržao razvoj hrvatskog tržišta rizičnog kapitala. navodi se u saopštenju.

Pritom se podseća da su i EIF i HBOR za financiranje programa izdvojili po 40 miliona evra, uz očekivanje da će ubrzati dodatna ulaganja privatnog sektora u fondove rizičnog kapitala i na taj način dostići iznos do 205 miliona evra koji će fondovi uložiti u poduzeća.

Izvršni direktor EIF-a Alain Godard izrazio je zadovoljstvo da CROGIP i partnerstvo s HBOR-om hrvatskim preduzećima otvaraju pristup novim izvorima finansiranja.

“Takođe, zadovoljni smo našim doprinosom daljnjoj modernizaciji finansijskog tržišta u Hrvatskoj u skladu s evropskim standardima. Ovo je samo jedan od primera kako EIF, EU i HBOR razvijaju Hrvatsku u sve bolje mesto za poslovanje i ponosan sam na sve veću ulogu EIF-a u ovom procesu. Nadamo se da ćemo ostati jedan od ključnih pokretača održivog razvoja Hrvatske, posebno podrškom MSP-ovima i srednje kapitalizovanim preduzećima kako bi se što brže oporavili od pandemije COVID-19,” izjavio je Godard iz EIF-a, koji je deo grupacije Evropske investicione banke (EIB), kreditne institucije EU-a u vlasništvu država članica.

Izvršni potpredsednik Europske komisije za privredu koja radi za građane Valdis Dombrovskis kaže da Komisija i grupacija EIB-a nastavljaju pomagati malim i srednjim poduzećima kod suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama krize koju je donela pandemija COVID -19.

“Cilj nam je što bolje zaštititi poduzeća i radna mesta kako bi i privredni oporavak bio brži. Ovo ulaganje značajno će pomoći kompanijama u Hrvatskoj, kako MSP-ovima tako i onima srednje kapitalizovanim, tako što će im u trenucima krize staviti na raspolaganje do 205 miliona evra,” ističe Dombrovskis.

Predsednica Uprave HBOR-a Tamara Perko kaže da su izuzetno ponosni što je HBOR učestvovao u osnivanju fondova kojim će preduzetnicima biti omogućen alternativni oblik finansiranja.

“S obzirom da je tržište rizičnog kapitala u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijeno, HBOR je pokrenuo niz aktivnosti za promociju razvoja ovog oblika finansiranja,” rekla je Perko.