Hrvatska: EK revidirala prognozu rasta BDP-a

Hrvatska: EK revidirala prognozu rasta BDP-a

Evropska komisija revidirala je svoju prognozu rasta hrvatskog BDP-a za ovu godinu na 5,4 procenta sa 5,0 procenata predviđenih ovog proleća, te je revidirala i svoju prognozu za narednu godinu na 5,9 procenta sa 6,1 procenta.

„Hrvatski BDP snažno je porastao u prvom kvartalu ove godine (5,8% kvartalno), nastavljajući snažne rezultate iz druge polovine 2020. Na godišnjem nivou, prognozira se da će realni BDP porasti za 5,4% u 2021. i 5,9% u 2022. Ovo je nešto brži oporavak nego što se očekivalo na proleće, uglavnom zbog snažnog rezultata u prvom tromesečju i pozitivnih visokofrekventnih indikatora koji se tiču potrošnje, građevine, industrije i izgleda na turizam“, rekla je Komisija u Letnjoj prognozi za 2021. godinu koja je objavljena u sredu.

Komisija je objavila čitav set makroekonomskih prognoza za EU ​​i njene države članice u proleće (maj) i jesen (novembar), kao i privremene prognoze kojima se ažuriraju podaci o BDP-u i inflaciji zimi (februar) i leto (jul).

„Od proleća, ograničenja Covid-19 dodatno su ublažena u skladu sa poboljšanjima u zdravstvenoj situaciji, koja su delimično posledica povećanja stope vakcinacije. Potrošački osećaj i drugi visokofrekventni indikatori nastavili su da se poboljšavaju tokom maja, što sugeriše obnavljanje snažnih ekonomskih performansi u drugoj polovini godine. Preliminarni podaci pokazuju da je otvaranje novih radnih mesta u porastu u ugostiteljstvu i IT sektoru, kao i građevinarstvu, što je u skladu sa snažnim performansama podataka o investicijama.

Rast investicija će se ubrzati tokom prognoziranog perioda, podržan Planom oporavka i otpornosti. Predviđa se da će turistička sezona ostati znatno ispod nivoa iz 2019. godine, ali znatno jača nego prošle godine. Kao rezultat, izvoz usluga trebalo bi da pokaže snažan rast. Očekuje se da će izvoz robe takođe dobro funkcionisati, vođen snažnom potražnjom ključnih trgovinskih partnera.

„Nakon što su stagnirale tokom 2020. godine, cene su u ovoj godini počele ponovo da rastu, uglavnom podstaknute porastom cena energije. Iako je godišnja inflacija po HICP-u u maju dostigla 2,4%, bazna inflacija je ostala prilično prigušena na 0,4% “, navodi se u izveštaju.

Sveukupno, predviđa se da će se HICP ove godine povećati za 1,5%, a 2022. godine za 1,3%, rekla je Komisija.