Hrvatska: Evropska komisija podržava sektor ribarstva

Hrvatska: Evropska komisija podržava sektor ribarstva

Evropska komisija podržala je hrvatske zahteve za finansijsku pomoć sektoru ribarstva, na koji ozbiljno utieče pandemija koronavirusa, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska je bila jedan od pokretača promena zakonodavnih okvira EU koji se odnose na dodelu finansijske pomoći sektoru ribarstva, navodi se u izjavi.

Usporavanje ekonomije usled epidemije COVID-19 značajno je uticalo na ribarski sektor, važnu privrednu granu od strateškog značaja za Hrvatsku.

“Intenzivna saradnja sa institucijama EU i državama članicama rezultirala je setom mera koje je predložila Evropska komisija, uključujući pomoć za sprovođenje mere za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti i dodelu nadoknade za slatkovodnu, morsku ribu i školjke poljoprivrednicima radi privremenog obustave ili smanjenja proizvodnje zbog epidemije COVID-19,” kaže se u saopštenju.

Do sada je privremeni prekid ribolovnih aktivnosti bio moguć samo zbog bioloških pokazatelja i upravljanja resursima, a ova promena omogućava primenu ove mere od 1. februara do 31. decembra 2020. zbog posledica epidemije COVID-19. Trajanje takvog privremenog prestanka u postojećim okolnostima ne računa se sa maksimalnim mogućim trajanjem privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti od šest meseci po plovilu, što je ključno za njegovo provođenje u Hrvatskoj.

Izmenjena Uredba o Evropskom fondu za pomorstvo i ribarstvo takođe omogućava dodelu nadoknade sektoru akvakulture za smanjenje negativnih efekata ove krize i uključuje mere koje se tiču organizacija proizvođača. Procenat sredstava za sprovođenje planova proizvodnje i marketinga povećan je sa 3% na 12% prosečne godišnje vrednosti proizvodnje, a primena mere “Pomoć za skladištenje” biće dozvoljena do 31. decembra 2020. godine.

Pod uslovom da predlog usvoje Savet i Evropski parlament, predložene mere će pomoći da se zaštite radna mesta, očuva ponuda hrane, poveća stabilnost na tržištu, ublaži rizik od gubitka i sprečiti najgori slučaj – zatvaranje preduzeća koja se bave akvakulturom, ribarstvom i preradom riba. Usvajanje ovih izmena uveliko će pomoći ovom sektoru i pripremiti ga za održivi oporavak, zajedno s drugim merama koje je usvojila vlada i pravilima koja se odnose na državnu pomoć u sektoru ribarstva, navodi se u saopštenju.