Hrvatska: Fitch Ratings potvrdio je rejting Hrvatske na ‘BBB-‘, sa stabilnim izgledima

Hrvatska: Fitch Ratings potvrdio je rejting Hrvatske na ‘BBB-‘, sa stabilnim izgledima

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić rekao je u nedelju da je za Hrvatsku vrlo dobro što je Fitch potvrdio njen investicioni rejting.

Nedavni izvešaj Fitch Ratingsa potvrdio je rejting Hrvatske na ‘BBB-‘, sa stabilnim izgledima, ističući velike kratkoročne rizike povezane sa pandemijom, kao i srednjoročne izglede za ekonomski rast zahvaljujući finansijskoj podršci EU, piše agencija HINA.

Fitch je takođe nadogradio projekciju za ekonomski rast Hrvatske u 2021. godini sa 3,8% na 5,5%, predviđajući rast bruto domaćeg proizvoda na 6,1% u 2022. godini.

“To je vrlo dobra vest da je, prema Fitch kreditnoj agenciji, hrvatski kreditni rejting i dalje u investicijskoj zoni sa stabilnim izgledima”, rekao je Marić novinarima.

Rekao je da je zadovoljan što je Fitch-ov izveštaj objektivno i dobro sažeo sve ključne okolnosti koje su uticale na rejting.

Akcenat agencije je na procesu pridruživanja Ekonomskoj i monetarnoj uniji, dodao je on.

“Izveštaj kaže šta uvođenje evra znači za kreditni rejting. To bi značilo skok od dva stepena više, što bi nas dovelo u zonu komfora. S druge strane, postoji Nacionalni plan oporavka i otpornosti”, rekao je Marić, dodajući da je akcenat stavljen na njegovu primenu, koju očekuje da započne krajem godine.

Javne finansije su treći segment i dobro je što agencije za rejting podvlače da bi u ovoj krizi fiskalni stimulansi trebalo da traju koliko god je potrebno kako bi se sačuvala radna mesta i zdravlje ljudi, rekao je on.

“Kada je pandemija iza nas, sumiraćemo efekte. Kad sve to sagledate, deficiti, posebno na javnim dugovima država članica EU, uključujući Hrvatsku, dugovi nisu mali.”

Rekao je da je efekat jednogodišnje pandemije u Hrvatskoj neutralisao četiri godine kada se javni dug smanjivao, za oko tri procentna poena svake godine.

Prošle godine hrvatski javni dug narastao je na preko 36 milijardi kuna, uglavnom zbog troškova borbe protiv pandemije.

Fitch je povećao prognozu javnog deficita sa 3,5 na 4% BDP-a 2021. godine i predviđa pad na 3% 2022. godine, što je za 0,8 procentnih poena više od prognoze donete prošlog decembra. Javni dug / BDP trebalo bi da padne na 82,7% BDP-a 2022. godine sa 88,7% 2020. godine, kaže se u izveštaju Fitch-a, prognozirajući ulazak Hrvatske u evrozonu za 2024. godinu.