Hrvatska: Formira se radna grupa za „zelene sertifikate“

Hrvatska: Formira se radna grupa za „zelene sertifikate“

Hrvatska Vlada će uspostaviti radnu grupu s ciljem da razvije tehničko rešenje za prekogranične interoperabilne digitalne zelene certifikate u Hrvatskoj.

“Vakcinacija zaposlenih u sektoru turizma započinje trećom fazom vakcinacije. Verujem da će to biti vrlo brzo”, rekla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac, dodajući da se na osnovu dosadašnjih podataka dobijenih u predloženim istraživanjima, broj zaposlenih koji bi ušli u prioritetnu vakcinaciju u turističkom sektoru je oko 68.000, prenosi HRTurizam.

“S obzirom na prirodu posla kao i na značajan broj kontakata koje turistički radnici ostvaruju, neophodno je vakcinisati pre početka sezone”, rekla je Brnjac.

Na 52. sednici vlade u četvrtak, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) predložilo je Odluku o osnivanju radne grupe za razvoj tehničkog rešenja za prekogranične interoperabilne digitalne zelene sertifikate.

“Uskoro počinjemo sa stvaranjem digitalnog sistema sertifikata o vakcinaciji, testiranju i oporavku kako bismo građanima Republike Hrvatske i EU omogućili besplatnu i epidemiološki bezbednu prekograničnu mobilnost i boravak u našoj zemlji”, rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova.

Naime, Evropska komisija koordiniše zajednički evropski odgovor na pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2. Nakon razvoja epidemiološke situacije i zdravstvenih i medicinskih mera, neophodno je razviti druge efikasne mere za borbu protiv COVID-19 i omogućiti slobodno kretanje u državama članicama EU i trećim zemljama ili zelene digitalne sertifikate, takozvane „covid pasoše“.

Stoga su prepoznali potrebu da se obezbedi sloboda prekograničnog kretanja uspostavljanjem sistema za izdavanje, verifikaciju i prihvatanje potvrda o vakcinaciji, testiranju i oporavku kako bi se olakšalo slobodno kretanje tokom pandemije COVID-19 (digitalni zeleni sertifikat) koji bi biti interoperabilna između država članica EU i trećih zemalja.

U tom cilju, Evropska komisija je 17. marta 2021. godine predstavila Predlog uredbe Evropskog parlamenta i Saveta o okviru za izdavanje, verifikaciju i prihvatanje prekograničnih interoperabilnih sertifikata o vakcinaciji, testiranju i oporavku kako bi se olakšala slobodno kretanje tokom pandemije COVID-19 (digitalni zeleni sertifikat).

Hrvatska je izrazila spremnost da uspostavi nacionalni sistem digitalnih zelenih certifikata i njihovu prekograničnu interoperabilnost kroz plan ulaska u EU koji Evropska komisija planira uspostaviti u aprilu, maju i junu 2021. godine, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Da bi se uspostavilo tehničko rešenje i razvio nacionalni sistem digitalnih zelenih sertifikata, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima zadatak da zaključi ugovor sa AKD d.o.o. (Agencija za komercijalnu delatnost proizvodnje, usluga i trgovine d.o.o.), budući da je AKD osnovan za obavljanje zadataka stvaranja ličnih ličnih karata, pasoša, viza, vozačkih dozvola i drugih rešenja iz oblasti identiteta i bezbednosti.

Odlukom se nalaže Ministarstvu zdravlja da radnoj grupi iz ove odluke pruži svu potrebnu stručnu podršku, posebno u ispunjavanju sledećih zadataka: predstavljanje Hrvatske u operativnim radnim grupama Evropske mreže e-zdravstva, koja koordinira sprovođenje pilot projekta tehničkog rešenja za digitalne zelene sertifikate; obezbeđivanje integriteta, poverljivosti, dostupnosti i neporecivosti mašinski čitljivih podataka o vakcinisanim, testiranim i bolesnim osobama automatski i u realnom vremenu, dostupnih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravlja, što će biti osnova za izdavanje interoperabilnih digitalnih zelenih sertifikata.

Prema novim i proširenim kriterijumima za ulazak turista, u Hrvatsku mogu ući turisti koji su ili bili vakcinisani, preboleli COVID-19 ili imaju negativan PCR ili test antigena sa liste EU testova.