Hrvatska Fortenova Grupa preuzela deonice Merkatora

Hrvatska Fortenova Grupa preuzela deonice Merkatora

Hrvatska Fortenova Grupa, naslednica kompanije Agrokor, saopštila je da je 69,57 posto deonica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora d.d. na ovu Grupu, čime je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora. Prenos dionica Mercatora odvijao se istovremeno s refinansiranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna evra. U saradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa obezbedila je potrebna sredstva te u celosti zamenila ovaj Mercatorov dug.

“Na taj način obezbeđen je nesmetan prenos vlasništva Mercatora sa kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidovane vlasničke i vjerovničke strukture. Maloprodajna mreža Fortenova grupe sada se sastoji od oko 2 500 prodajnih mesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39 000 zaposlenih koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 miliona stanovnika,” saopšteno je iz Fortenova Grupe.

Agrokor je deonice Mercatora stekao 2014. godine, ali Mercator nije bio operativno integrisan u poslovanje svoga vlasnika. „Fortenova grupa je od danas ponosna vlasnica Mercatora, odlučna u nameri da bude najbolji vlasnik kojeg je Mercator ikada imao. Ovo je novi početak koji nam svima otvara celi niz novih mogućnosti. Nova optimizovana struktura kapitala Fortenova grupe obezbeđuje nam stabilnost i sposobnost za snažna buduća ulaganja u naše kompanije i poticanje njihovog budućeg rasta. Sa Mercatorom u Fortenova grupi konsolidujemo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca snabdevanja, radnih mesta, poreskih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača,” izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Peruško je naglasio da će nakon integracije Mercatora i prodaje Poslovnog područja zamrznuta hrana, Fortenova grupa s preko 50 000 zaposlenih biti najveći poslodavac u regiji, koji ostvaruje približno pet milijardi evra prihoda i operativnu dobit veću od 270 miliona evra te koji u ovoj godini, usprkos nastavku pandemije, planira realizovati više od 125 miliona evra kapitalnih ulaganja.

“Zaključenje dodatnog finansiranja koje je omogućilo prenos Mercatora u potpunosti je u skladu s našim strateškim finansijskim planovima. U poslednjih nekoliko sedmica napravili smo veliki napredak u ispunjavanju planova ne samo s ovim aranžmanom refinanciranja, već i s prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane kao i nebazičnihi delova poslovanja Fortenova grupe te ostvarivanjem snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine. U centru ovih procesa nalazi se multinacionalni tim brojnih kolegica i kolega, smeštenih u više država, koji su odradili ogroman posao i zaslužuju veliku pohvalu za sve što je postignuto”, komentarisao je James Pearson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe.

Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora  rekao je da ova kompanija danas nije samo trgovac, nego puno više. “On je platforma koja povezuje zaposlene, kupce i dobavljače i koja je uspešno razvila brojne nove prodajne koncepte. Znanje, trud, iskustvo, sposobnost i osećaj pripadnosti zaposlenih tvorci su Mercatorovog uspeha. Kao kompanija koja sarađuje s preko tri hiljade dobavljača i godišnje realizuje 1,2 milijarde evra vrednosti nabave od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki,” reko je Čizmić. Dodao je da su, uz ubrzani nastavak digitalizacije i razvoj digitalnih višekanalnih platformi, prioriteti Mercatora u konsolidaciji maloprodaje Fortenova grupe jačanje trgovačke mreže i razvoj moderne logističke infrastrukture.