Hrvatska: Francuski ministar spoljnih poslova posetio grad pogođen zemljotresom

Hrvatska: Francuski ministar spoljnih poslova posetio grad pogođen zemljotresom

Ministar spoljnih poslova Francuske Jean-Ives Le Drian posetio je Petrinju, grad u centralnom delu Hrvatske koji je teško oštećen u zemljotresu pre dve nedelje.

Le Drian je rekao da njegova poseta, koja je ranije bila planirana, ne bi mogla započeti a da prvo ne poseti područja pogođena zemljotresom. Obraćajući se medijima u petrinjskoj kasarni rekao je da bi bilo nezamislivo doći u Hrvatsku bez posete Petrinji

„Želeo sam da započnem svoje putovanje posetom Petrinji i regionu kako bih izrazio svoju empatiju i pokazao koliko smo mi u Francuskoj bili dirnuti onim što se ovde dogodilo stanovnicima“, rekao je Le Drian, te izrazio solidarnost sa spasiocima zbog „odlično obavljenog posla”.

Le Drian je rekao da se Francuzi sećaju podrške Hrvatske kada je crkva Notre-Dame bila u plamenu.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio se francuskom kolegi na poseti i podršci.

„Hvala vam na podršci, finansijskoj i materijalnoj, ali pre svega psihološkoj. Ovaj izraz solidarnosti pokazuje da hrvatski građani nisu sami “, rekao je Grlić Radman.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je Le Drianu da su Napoleonove snage bile stacionirane u Petrinji u jednoj fazi i ostavile svoj trag u gradu, te predložio da svaka država članica EU preuzme rekonstrukciju jedne određene zgrade.

Neposredno nakon razornog zemljotresa koji je 29. decembra pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Francuska je poslala 240 šatora s opremom, a 6 francuskih kontejnera je na putu iz Francuske.

Tokom dana Le Drian će se u Zagrebu službeno sastati sa hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom. Le Drian će se takođe sastati sa premijerom Andrejem Plenkovićem i predsednikom Zoranom Milanovićem kako bi razgovarao o pripremama za francusko predsedavanje Evropskom unijom u prvoj polovini 2022. godine, situaciji na Zapadnom Balkanu i događajima nakon Bregzita.