Hrvatska: Fudbaleri neće klečati na mečevima EURO 2020

Hrvatska: Fudbaleri neće klečati na mečevima EURO 2020

Hrvatski fudbalski savez objavio je u četvrtak saopštenje u vezi sa klečanjem na utakmicama EURO 2020.

Pre meča za zagrevanje u Briselu u nedelju, hrvatski reprezentativci su stajali i gledali kako belgijski igrači kleče, što je odmah dovelo do medijske bure, posebno u Engleskoj, gde su se igrači Garetha Southgatea zakleli da će kleknuti na svakoj utakmici Euro 2020., čime pokazuju posvećenost u stalnom stavu protiv rasizma.

Vest da Hrvatska neće kleknuti pre mečeva juče se pojavila u engleskim medijima, tačnije The Daily Mailu.

“Hrvatski fudbalski savez i hrvatska reprezentacija najoštrije osuđuju sve oblike diskriminacije. Takođe poštujemo pravo svakog pojedinca i svake organizacije da odaberu okolnosti i način na koji će zauzeti stav protiv rasizma i / ili drugih oblika diskriminacije.

Hrvatski fudbalski savez veruje da igrači imaju pravo na vlastito mišljenje o ovim temama i da također imaju pravo izbora hoće li se baviti nekom aktivnošću. Fudbaleri hrvatske reprezentacije zajednički su uoči prijateljske utakmice protiv Belgije odlučili da neće kleknuti i sa poštovanjem su stajali u tišini tokom klečanja belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje njihov stav prema ovome i neće nametati klečanje kao obavezu hrvatskim igračima, jer ovaj gest ne sadrži nikakve simbolične veze s borbom protiv rasizma i diskriminacije u kontekstu hrvatske kulture i tradicije.

Generalno, verujemo da je najvažnija činjenica da su se hrvatski internacionalci tokom karijere ponašali s poštovanjem i da su svojim ponašanjem pokazali da poštuju sve pojedince, protivnike i saigrače, bez obzira na rasu, veru, socijalni status, nacionalnost ili bilo koju drugu karakteristiku, što je vrednost koju takođe promoviše Hrvatski fudbalski savez,” kaže se u saopštenju.

UEFA protokoli ne zahtevaju klečanje pre meča.