Hrvatska: Glavni epidemiolog optimista što se tiče zaraze koronavirusom

Hrvatska: Glavni epidemiolog optimista što se tiče zaraze koronavirusom

Glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak rekao je u ponedeljak da najnoviji podaci o porastu slučajeva koronavirusa u zemlji daju nadu da incidencija stagnira.

“Za tri nedelje do 2. novembra imali smo 90% do 100% promene u nedeljnom broju novih slučajeva,” rekao je on na konferenciji za štampu nacionalnog tima za odgovor na COVID-19. „Za nedelju dana, naši brojevi su se povećavli za 100%, dok sada imamo rast od 4,2%. To nam daje nadu da povećanje stagnira i da će se situacija popraviti. “

„Imamo 14-dnevnu incidencu od 750,4 na 100.000 stanovnika, što je velika incidenca, koja na s svrstava na 22. mesto od 27 evropskih zemalja. Stopa mortaliteta od početka epidemije je 184,5 na milion stanovnika, što nas svrstava na 13. mesto u EU, u sredini rangiranja, što je dobro“, rekao je Capak.

„Nadamo se da će brojevi prestati rasti i da će se krivulja izjednačiti. Činjenica da broj stagnira ne bi nas trebala ohrabriti da se ne pridržavamo mera, jer je striktno pridržavanje propisanih epidemioloških mera ključno za postizanje stagnacije”, dodao je načelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako javlja HINA, u protekla 24 sata Hrvatska je registrovala 1.529 novih slučajeva koronavirusa i 38 smrtnih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva je 14.952, uključujući 1.451 hospitalizovanih pacijenata, od kojih 142 na respiratorima.

Od 25. februara, kada je virus prvi put registrovan u Hrvatskoj, ukupno je zaraženo 68.776 osoba, uključujući 832 umrlih, a 53.002 se oporavilo, uključujući 2.227 u protekla 24 sata. Do danas je na virus testirano 564.686 ljudi, uključujući 5.670 u poslednja 24 sata. Trenutno su 28.122 osobe u samoizolaciji.

Capak je rekao da je situacija s pandemijom i dalje najbolja u Istarskoj županiji, iako tamo ima dosta slučajeva, dok je najgora u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Hrvatska nije dostigla ograničenje PCR ispitivanja i većina zemalja počinje da koristi visoke testove antigena, koji nisu potpuno tačni, ali traju 10 minuta.

„Ti testovi se sada koriste samo za simptomatske pacijente i mi poništavamo lažne negative slanjem svih onih sa lažno negativnim rezultatima na PCR. Ne postoji strategija koja bi mogla ugroziti otkrivanje novih slučajeva “, rekao je Capak.

Što se tiče velikog broja smrtnih slučajeva, rekao je da je to zbog većeg broja novih infekcija.

Govoreći o proceni naučnika Ivana Đikića o 1.500 mrtvih do kraja ovog meseca, Capak je rekao da je bio iznenađen jer nije znao da li Đikić misli na ukupan broj umrlih ili na mesečni broj. „Rekao sam da mislim da je broj preuveličan. Ako broj infekcija nastavi da stagnira, smanjiće se i broj umrlih “.