Hrvatska: Gradonačelnik Dubrovnika uputio pismo premijeru Velike Britanije

Hrvatska: Gradonačelnik Dubrovnika uputio pismo premijeru Velike Britanije

Nakon što su u britanskim medijima objavljene vesti da bi ova zemlja mogla uvesti obavezan četrnaestodnevni karantin za sve turiste koji se vraćaju iz Hrvatske, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković poslao je pismo britanskom premijeru Borisu Johnsonu. Prema medijskim najavama, Hrvatska bi se, zajedno sa Belgijom i Luksemburgom, mogla pridružiti Španiji, za koju je prošlog vikenda izrečena dvonedeljna karantinska mera.

Dubrovnik Times javlja da je u obraćanju britanskom premijeru gradonačelnik Franković naglasio da su posetioci iz Velike Britanije tradicionalno najbrojniji gosti Dubrovnika i da se odnos koji se razvijao decenijama zasniva na prijateljstvu.

“Znam da ste dobro upoznati sa ovim delom Hrvatske i to je jedan od razloga zašto vam se lično obraćam. Ukupan broj pozitivnih slučajeva COVID-19 s područja Grada Dubrovnika je tri, a trenutno više od osam hiljada turista odmara u našem gradu i ulažemo maksimalne napore na svim nivoima da održimo povoljnu epidemiološku sliku i pružimo sve naše goste ugodan i bezbedan boravak,” napisao je između ostalog gradonačelnik.

“Uzimajući u obzir sve gore navedeno i poštujući činjenicu da dubrovački turizam zavisi od tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, molim vas pri donošenju odluka poslatrate Hrvatsku prema njenim regijama, a ne samo u celini. Dubrovnik je jedno od najbezbednijih evropskih odredišta za putovanja s detaljnim protokolima u svim situacijama, čak i ako se suoči sa rastućim brojem zaraženih,” zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je pismo koje je poslao premijeru Johnsonu prosledio Ambasadi Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske i Ambasadi Velike Britanije Velike Britanije i Severne Irske u Republici Hrvatskoj.