Hrvatska: Grlić Radman i Korčok razgovarali o bilateralnim odnosima i budućim projektima

Hrvatska: Grlić Radman i Korčok razgovarali o bilateralnim odnosima i budućim projektima

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u ponedjeljak, u radnu posetu, ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka.

„Hrvatsku i Slovačku odlikuju izuzetni bilateralni odnosi bazirani na zajedničkoj kulturnoj baštini, istorijskom iskustvu i zajedničkim evropskim vrednostima“, rekao je ministar Grlić Radman te zahvalio Slovačkoj na humanitarnoj pomoći koja je iz te zemlje stigla u Hrvatsku odmah nakon razornih zemljotresa u martu i decembru, nazvavši to gestom saosjećanja i solidarnosti koja dokazuje prijateljske i savezničke odnose između dveju zemalja.

„Vrlo mi je drago što je Slovačka mogla pružiti pomoć Hrvatskoj i u martu i u decembru. To je još jedan dokaz koliko su Slovaci i Hrvati bliski narodi i koliko jedni drugima želimo pomagati u teškim trenucima “, rekao je ministar Korčok te izrazio saučešće zbog izgubljenih života i materijalne štete u potresima.

Kako je saopšteno iz hrvatskog Ministarstva, tokom razgovora ministri su razmenili mišljenja o brojnim evropskih temama, kao što je suradnja s Višegradskom grupom i unutar Inicijative triju mora te slovačka podrška ulasku Hrvatske u schengenski prostor, evropodručje i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Također su se dotakli teme pandemije, istakavši da je budući sastanak Evropskog saveta prilika za razgovor o epidemiološkoj situaciji i naporima oko koordinacije odgovora na pandemiju. „Moramo poštovati već dogovoreni princip sporazuma o zajedničkoj nabavi vakcina. Glatka nabavka vakcina i dalje je prioritet“, rekao je ministar Grlić Radman.

Razgovaralo se i o jugoistočnoj Evropi i novoj metodologiji u pristupnim pregovorima. Ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će Savet EU-a postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Severnom Makedonijom te da će Evropska komisija uskoro predstaviti izveštaj o provođenju nove metodologije za Crnu Goru i Srbiju kako bi se prevladala trenutna stagnacija u procesu proširenja. Ministar Korčok složio se da je vrlo važno nastaviti proces proširenja Evropske unije te da će i to biti jedna od tema na predstojećem sastanku Evropskog saveta.

Ministar Grlić Radman pozdravio je ponovno otvaranje turističke željezničke linije Prag-Brno-Bratislava-Rijeka-Split. „Ponovno otvaranje će sigurno dodatno povezati naše dve države te uveliko poboljšati i olakšati dolazak slovačkih i drugih turista iz srednje Evrope na jadransku obalu“, istakao je ministar. Ministar Korčok rekao je da Slovačka ceni hrvatske napore da obezbedi uslove  za sigurno letovanje slovačkih turista na Jadranu u predstojećoj turističkoj sezoni te da se nada da će se turistička sezona odvijati na obostrano zadovoljstvo.