Hrvatska: Grlić Radman poziva poslanike da podrže EEZ

Hrvatska: Grlić Radman poziva poslanike da podrže EEZ

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak poslanike u Saboru da podrže predloženu odluku o proglašenju ekskluzivne ekonomske zone u Jadranskom moru. “Činom proglašenja EEZ-a učinićemo najviše što možemo u pravnoj zaštiti Jadranskog mora, za koje je naš narod istorijski,, geografski, kulturološki i sudbinski vezan i na kojeg je upućen”.

Ocenio je da su dosadašnjim diplomatskim i drugim aktivnostima izvršene sve potrebne predradnje i stvoreni odgovarajući uslovi za donošenje predložene Odluke, početkom iduće godine.

„Hrvatska i Italija pristupiće proglašenju svojih zona nakon trilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Hrvatske, Italije i  Slovenije u januaru iduće godine“, rekao je ministar.

Poslanike je podsetio da je prvi korak u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranskom moru učinjen još 2003. godine, kada je u Saboru u donesena Odluka o proširenju jurisdikcije na Jadranskom moru, kojom je uspostavljen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas  (tzv. ZERP).

“Jedina prava koja do sada nismo stekli su: pravo na izgradnju veštačkih ostrva i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vetrova, i to su ta dodatna prava koja će Hrvatska dobiti sada, proglašenjem EEZ,” precizirao je ministar Grlić Radman. Drugi i treći značajan korak, naveo je, ostvareni su pristupanjem Hrvatske EU, jer je područje ZERP-a, kao i sve EEZ i ribolovne zone drugih država članica EU,  postalo deo „voda Evropske unije“, te 2016. godine kada je Vlada zadužila Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da u koordinaciji s drugim nadležnim ministarstvima provede konsultacije s državama članicama EU i Evropskom komisijom uvezi sa zaštitom interesa Hrvatske u Jadranu; uključujući i mogućnost proglašenja te punu primenu EEZ.

Ministarstvo je, naveo je, nastavilo s dijalogom i poticanjem saradnje na zaštiti Jadrana sa susednim državama, posebno sa Italijom, koja je također razmatrala opciju proglašenja EEZ-a, a na Koordinacionom odboru ministara spoljnih poslova Hrvatske i Italije, 30. novembra 2020. obostrano je potvrđena usklađenost delovanja dve države s ciljem proglašenja EEZ, kao i spremnost da se pristupi razgovorima o njihovom razgraničenju.

„Obostranom spremnošću Hrvatske i Italije o zaštititi Jadranskog mora omogućava se potpuna zaštita Jadrana između hrvatske i talijanske obale, čime se iz tog područja mora isključuju ribarice svih trećih država, a to područje mora postaje čvrsti temelj za saradnju u provođenju zajedničke politike ribarstva, sa ciljem postizanja održivog ribarstva, kao i zaštite i očuvanja okoline te razvoja plave privrede. To je ujedno i treći važan korak koji smo sada spremni učiniti – proglasiti EEZ sa obe strane Jadrana“, istakao je ministar.

Odgovorio je i na pitanja medija, zašto tek sada Hrvatska pristupa proglašenju EEZ.

„U svim spoljnopolitičkim aktivnostima i delovanju sve ima svoju dinamiku, logiku i pravo vreme. Hrvatska je razmatrala, pratila te na kraju procenila najbolji trenutak za proglašenje EEZ, sada kada će taj čin, komplementaran s talijanskim proglašenjem EEZ-a, postići najbolji rezultat“, odgovorio je ministar.

Grlić Radman je naveo da je Hrvatska svoju nameru da proglasi EEZ prethodno prenela slovenskoj strani, kako na ministarskom, tako i na nivou predsednika vlada. “Slovenska  strana je dobila pravovemenu i celovitu informaciju o našim koracima, uz razumevanje da naše proglašenje EEZ ni na koji način nema uticaja na rešavanje našeg pitanja granice“, kazao je ministar.

O proglašenju EEZ, razgovaralo se i s drugim susednim jadranskim državama, konkretno BiH i Crnom Gorom, ali i drugima.

Ministar Grlić Radman je poslanicima rekao da bi se stupanjem na snagu Odluke o proglašenju EEZ-a, stavile izvan snage odluke Sabora vezane za ZERP.