Hrvatska: Grlić Radman razgovarao sa zamenikom predsedavajućeg doma naroda BiH Draganom Čovićem

Hrvatska: Grlić Radman razgovarao sa zamenikom predsedavajućeg doma naroda BiH Draganom Čovićem

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 13. svibnja 2021. sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Glavne teme razgovora bile su provođenje reformi u Bosni i Hercegovini u procesu pristupa Evropskoj uniji, uključujući izmene izbornog zakona, aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini, zajedničku borbu protiv Covid-19 te intenziviranje privredne saradnje u postpandemijskom razdoblju.

Sagovornici su se složili da je provođenje reformi o izmeni Izbornog zakona, uključujući ograničene ustavne promene, nužna kako bi se omogućila jednakost i nediskriminacija tri konstitutivna naroda, posebno Hrvata, i tako nastavio put BiH prema članstvu u Europskoj uniji.

„Ministar Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio 10. maja 2021. i na Savetu za spoljne poslove EU o važnosti koncepta tri ravnopravna konstitutivna naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH. Istakao je da je nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove osnovne koncepte. Zbog toga se, kako ističe, dijalog širom političkog spektra BiH mora bazirati na potpunom i nedvosmislenom poštovanju ravnopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati evropskim i drugim međunarodnim partnerima,“ navodi Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske u saopštenju za javnost.

Ministar je dodao da je ključno postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te da politički dijalog unutar BiH mora biti baziran na evropskim vrednostima kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike kao i svi drugi građani u BiH. To bi omogućilo ubrzaniji put prema EU, kao i jači fokus na gospodarske teme.

Sagovornici su se složili da je saradnja u borbi protiv pandemije važna kako bi se što pre prebrodila ova zdravstvena kriza i okrenulo društvenom i ekonomskom oporavku. Razgovarajući o uticaju i oporavku društva od COVID-19, zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović iskazao je zahvalnost Republici Hrvatskoj na donaciji vakcina protiv Covida-19.